ЕВРОПА СЕ ЗАГРЕВА ЗА ЛЕТНИТЕ ОДМОРИ, НО ЌЕ ТРЕБА ДА ПОНЕСЕМЕ КОВИД СЕРТИФИКАТ

Австрија и уште дванаесет други земји на ЕУ се согласија за седум критериуми за создавање на пасош што треба да

Повеќе

БУГАРСКИТЕ, УНГАРСКИТЕ, ЛИТВАНСКИТЕ, ПОЛСКИТЕ И РОМАНСКИТЕ ЗДРУЖЕНИЈА ЗА ПРЕВОЗ ГИ ПОДДРЖУВААТ ПРОМЕНИТЕ НА ПАКЕТОТ ЗА МОБИЛНОСТ

Во февруари, Европската унија соопшти дека ќе влезе во разговори со земјите-членки, Парламентот на ЕУ и „сите засегнати страни“, откако

Повеќе

ЖЕЛЕЗНИЦАТА НИЗ ЦЕЛА ЕВРОПА ТРЕБА ДА БИДЕ ПРВИОТ ИЗБОР ЗА ПРЕВОЗ – ИНТЕРВЈУ СО АДИНА ВОЛЕАН

Адина Волеан, европски комесар за транспорт, гледа кон иднината на иновациите во железницата и го прифаќа потенцијалот за патнички и

Повеќе

ДОГОВОРЕН Е ТРГОВСКИОТ ДОГОВОР ПОМЕЃУ ВЕЛИКА БРИТАНИЈА И ЕУ

Велика Британија и Европската унија ги договорија условите за трговски договор што ќе стапи на сила на 1 јануари 2021

Повеќе

ЗАКОН ЗА ТРАНСПОРТ И ЛОГИСТИКА: ПАКЕТ ЗА МОБИЛНОСТ НА ЕУ – СЕ ШТО ТРЕБА ДА ЗНАЕТЕ

По три години преговори, „Пакетот за мобилност I“ беше усвоен на 8 јули 2020 година. Објавувањето на новите регулативи во

Повеќе

ЕВРОПСКА ГОДИНА НА ЖЕЛЕЗНИЦАТА 2021 ГОДИНА – НЕФОРМАЛЕН ДОГОВОР СО ЕВРОПСКИОТ ПАРЛАМЕНТ

Патувањето со железница е зелено, удобно и безбедно – и тоа ќе има клучна улога во напорите на ЕУ да

Повеќе

ЕК ГО ОБЈАВИ ГОДИШНИОТ ИЗВЕШТАЈ ЗА НАПРЕДОКОТ НА НАШАТА ЗЕМЈА, ВО ТРАНСПОРТОТ НИШТО НОВО

Изборната година се рефлектираше во извештајот, односно во повеќето делови од сообраќајните гранки е статус кво, ништо не е помрднато

Повеќе

ЕУ ПРЕВЗЕМА АКЦИЈА ПРОТИВ НАМАЛУВАЊЕ НА ПЛАТИТЕ ПОРАДИ ПОВРАТ НА КАМИОНИТЕ

Ако се доведе во прашање обврската за враќање на камионите, компаниите со поштенски сандачиња може да имаат корист. Возачите би

Повеќе

НЕВЛАДИНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ ПРЕДЛАГААТ ПЕТ EKO-ПРИЈАТЕЛСКИ ПОЛИТИКИ ЗА ЕВРОПСКАТА ЖЕЛЕЗНИЧКА РЕНЕСАНСА

Група европски климатски невладини организации предложија пет политики за поттикнување на модалното преминување на железничкиот превоз како поддршка на целите

Повеќе

ОД УТРЕ СТАПУВААТ НА ВАЖНОСТ НОВИТЕ РЕГУЛАТИВИ ЗА ВРЕМЕТО НА ВОЗЕЊЕ ВО ЕУ

Британското Министерство за транспорт ги потсетува превозниците дека регулативата на ЕУ за времето за возење и за возачите се менуваат

Повеќе