СЕ БАРА ГЕРМАНСКАТА ЖЕЛЕЗНИЧКА ИНФРАСТРУКТУРА ДА БИДЕ ОДВОЕНА ОД РАБОТЕЊЕТО НА ДОЈЧЕ БАН

Антимонополската комисија смета дека сегашната структура на компанијата не е соодветна за планираното зголемување на нејзиниот капитал за 7,5 милијарди евра.

Според неа, не може да има гаранција дека ќе има корист само инфраструктурата, а не оперативните активности на ДБ. Затоа се препорачува инфраструктурата да се поддржи преку директни грантови за нови градби, мерки за проширување и замена.

Во Германија, на железничкиот пазар доминира Дојче Бан, која поседува најголем дел од инфраструктурата и управува со најмногу возови-96% од возовите на долги релации и 72% од регионалните (во 2019 година) само 4% од возовите на долги растојанија се управувани од конкуренти како што се FlixTrain и австрискиот ÖBB.

Комисијата препорачува владата да го промени начинот на кој се наплаќа пристапот до железничката инфраструктура. Моментално операторите плаќаат надомест за пристап до инфраструктура по километар. Ова ги охрабрува да возат подолги возови за да ги намалат трошоците. Комисијата предлага надоместоците за пристап до железницата да се засноваат на капацитетот на возот, што смета дека може да создаде стимулации за опслужување на железничките линии кои сега ретко се користат.

Извештајот на Комисијата, исто така, го оценува Законот за развој на железничкото регулирање, кој стапи на сила во јуни 2021 година. Тоа ја создава првата правна основа за воведување на Deutschlandtakt – нов координиран тактен возен ред за цела Германија. Целта е да се координираат врските низ целата земја во интервали од половина час или час и да се намали времето на патување.

Комисијата препорачува воведување конкурентен тендер или модел на концесија на патничкиот железнички пазар на долги релации. Оваа мерка ќе им понуди на сите железнички оператори можност да учествуваат во Дојчландтакт.

Дигитализацијата ќе го зголеми капацитетот и атрактивноста на железничкиот систем, рече Комисијата. Податоците во реално време ќе им овозможат на патниците веднаш да бидат информирани за одложувања, прекини и откажувања на возовите. Не сите продажни платформи моментално можат да се прикажуваат информации во реално време. Сојузното министерство за транспорт и дигитална инфраструктура веќе поддржува подобра интеграција на податоци во реално време.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *