НОРВЕШКА: НОВО ЗАКОНОДАВСТВО СО КОЕ СЕ ДОЗВОЛУВА ЗАПЛЕНУВАЊЕ НА СТРАНСКИ КАМИОНИ СЕ ДОДЕКА НЕ СЕ ПЛАТАТ ПАТАРИНИТЕ

Опозициските партии во Норвешка се здружија за да спроведат законски измени што ќе им овозможи на властите да запленат странски камиони се додека не ја платат целосно патарината.

Според норвешкиот новински центар frifagbevegelse.no, Лабуристичката партија, Партијата на центарот, Партијата на социјалистичката левица и Партијата на напредокот стојат зад промените. Ова во теорија треба да значи дека има доволно гласови за усвојување на законот.

Доколку законодавството се донесе во норвешкиот парламент како што се очекува, камионите ќе може да се држат на границата со Норвешка ако не им се платени патарините.

Поддржувачите на нацрт-законот тврдат дека финансиите од патарини се важен извор на приход за проектите за патната инфраструктура во земјата и дека норвешките компании за патен транспорт се неправедно загрозени поради фактот што не можат да се извлечат од избегнување на патарините.

Покрај тоа, опозицијата побара од Владата да подготви и да достави предлози за ограничување на странски превоз на камиони во Норвешка, во согласност со одлуките од обработката на пакетот за мобилност на ЕУ.

Кирсти Леиртро, еден од лабуристичките политичари кој го поддржува законодавството, вели дека недостатокот на контрола на каботажата предизвика проблеми во секторот за патен транспорт во Норвешка:

„Правилата за каботажа значеа дека има големи проблеми со конкуренцијата од заработувачите со ниски плати, но најголемиот проблем се нелегалните каботажи и недостатокот на контрола. Сосема е можно и апсолутно неопходно и да се зајакне контролата и да се промени норвешкото законодавство независно од ЕУ. Затоа, Лабуристичката партија во последниве години предлагаше повеќе средства за зголемена контрола на возилата, а во државниот буџет за следната година предлагаме 50 милиони НОК повеќе за контрола. Сега пакетот за мобилност на ЕУ поставува поголеми ограничувања на правилата за каботажа, и тоа е добро, но мора да работиме и на меѓународно ниво во борбата против социјалниот дампинг.“

Кирсти Леиртро додаде дека законодавството може да биде на сила веќе во јануари 2021 г.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *