ИДНИНАТА НА УРБАНИОТ ТРАСНПОРТ

Во текот на следната деценија, ќе има многу промени во транспортот кои доаѓаат на нашите автопати и хоризонти. Како што се развива технологијата, таа брзо ќе го промени начинот на кој ги транспортираме нашите стоки, патувањата како и патувањето до работа, а воведувањето на 5G ќе го отвори и патот за целосно автономни иновации.

Се верува дека воведувањето на нови технологии ќе помогне во решавањето на прашањата како брзината, трошоците и грижата за животната средина. Од електричните возила до само управувачките (автономни) автомобили, гледаме големи промени во урбаната мобилност, особено во последната деценија. Овие промени во голема мера се поттикнати од растечкото градско население, а со оваа експанзија доаѓа и поголема побарувачка за ефективни решенија за мобилноста.

Неколку промени кои апсолутно се очекуваат во транспортот:

Алтернативно гориво

Електричните автомобили стануваат мејнстрим, а друго алтернативно гориво, како што е водородната енергија, се истражува и од големите производители. Во наредните години сè, од возови до автобуси ќе добие електрично преуредување. Производителите на автомобили, исто така, инвестираат многу во алтернативно гориво, при што извршниот директор на General Motors најави постепено укинување на возилата на дизел и гас до 2035 година.

Целосно автономни возила

Замислете свет во кој можете да дремнете за време на патување од 3 часа на возачкото седиште. Воведувањето на 5G ќе им овозможи на целосно автономните возила да станат реалност, благодарение на помалата латентност и побрзите брзини на обработка кои овозможуваат IoT ( Internet of Things) да донесува одлуки во реално време. Патничките автомобили нема да бидат единствените возила што ќе одат автономни: очекувајте товарни камиони, бродови и други товарни возила да ја прифатат технологијата за подобрување на ефикасноста на испораката.

Паметни автопати

Паметната технологија не е само за возила: и нашите градови и патишта стануваат попаметни. Паметните автопатишта опремени со IoT сензори ќе можат да обработуваат податоци за патиштата во реално време и да го предупредуваат сообраќајот во близина за условите. Времето, сообраќајот, несреќите и многу повеќе ќе ви бидат соопштени и ќе бидат обезбедени алтернативни рути, со што ќе се подобри ефикасноста и безбедноста на автопатите насекаде.

Подземни тунели

Основачот и иноватор на Tesla, Илон Маск, има уште една идеја да ги трансформира нашите патишта. Компанијата Boring прави прототипови и тестира подземни тунели во обид да го намали сообраќајниот метеж во поголемите градови.

Тунелите ќе овозможат патиштата да станат 3Д, со систем за подземна количка што ќе ги спушта возилата под земја, а потоа ќе ги транспортира со голема брзина до блиските раскрсници. Овие подземни тунели би наплаќале мала такса за секоја употреба, во суштина функционирајќи како патарина. Додека Маск верува дека овие тунели можат да станат реалност, скапата инфраструктура што ќе треба да се изгради и управува е голем неуспех за пронајдокот.

Со оваа возбудлива транспортна технологија доаѓа до притисок и нови прописи. На потрошувачите веројатно ќе им треба некое време да се загреат за некоја технологија, како што се целосно самоуправувачки возила, а владините регулативи би можеле да го забават развојот во одредени делови од светот.

Но, ако креаторите на овие нови методи го следат нивното ветување дека ќе ги решат прашањата околу безбедноста, загадувањето и брзината, прашањето веројатно не е прашање дали, туку кога ќе се случи ова широко усвојување.

 

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *