ЖЕЛЕЗНИЧКАТА МРЕЖА ЗА ГОЛЕМИ БРЗИНИ ЌЕ ЈА ОЖИВЕЕ ЕВРОПА

Како што пишуваме, глобалниот пакет на јавни и приватни инвестиции во висина од 2 трилиони евра е проектиран од ЕУ за финансирање на економското закрепнување по кризата со Ковид-19.

Во извештајот на Виенскиот институт за економски истражувања (WIIW) се предлага серија на големи инфраструктурни проекти, вклучително и европска железничка мрежа за брзи возови.

Експертите очекуваат францускиот претседател Емануел Макрон и германската канцеларка Ангела Меркел (кој го предложи пакетот) да ја ценат високата вредност на овој проект, кој има за цел не само да избегне опасна и долготрајна рецесија, туку и да овозможи брзо и безбедно патување во Европа и во време на други кризи.

Документот предлага „да се постави европска зелена мрежа за брз возови како дел од програмата за закрепнување од кризата Ковид-19 во 2020 година.

URT мрежата треба да биде нова двоколосечна пруга што ќе ги надополнува постојните мрежи. Целта е да се постигне просечна брзина во опсег од 250 – 350 км на час. Ова ќе им овозможи на патниците да го преполоват сегашното време на патување со железница.

На пример, од Париз до Берлин ќе се патува околу 4 часа, што ќе го прави железничкиот транспорт конкурентен на воздушниот.

„Намалувањето на авио патниците во ЕУ за околу половина може да ги намали емисиите на CO2 во глобалното комерцијално воздухопловство за околу 4-5 проценти. Покрај тоа, железничкиот товарен капацитет ќе се зголеми и ќе се забрза“, се вели во извештајот.

Извештајот вклучува карта со 4 правци:

  1. Париз до Даблин – од Париз до Брест, превоз со траект на релација Брест-Корк, а потоа патувајте од Корк до Даблин. Извештајот ја опишува оваа рута како „особено важна во контекст на Brexit “.
  2. Лисабон до Хелсинки – возење од Лисабон преку Шпанија и Франција, односно Париз, потоа Белгија и Холандија, пред да се раздели на заобиколување преку Берлин и до Хелсинки.
  3. Брисел до Валета – преку Белгија, Германија, Швајцарија и Италија пред да се качите на фериброд кон Малта.
  4. Берлин до Никозија – со фериброд помеѓу Пиреја и Пафос и со железничка линија помеѓу Виена и Атина преку Софија.

Планот ќе и обезбеди на Франција дополнителни 2060 км брзи пруги, а на Германија дополнителни 2299 км.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *