ДАНСКА, ЛУКСЕМБУРГ И ХОЛАНДИЈА ПРЕДВОДАТ ВО КОРИСТЕЊЕ НА АВТОБУСИ БЕЗ ЕМИСИЈА НА ШТЕТНИ ГАСОВИ

Данска предводи кога станува збор во проширувањето на мрежата на градски автобуси со нулта емисија на штетни гасови на улиците во Европа, со тоа што 78% од новите возила се електрични, покажуваат најновите податоци на зелената невладина организација Транспорт и животна средина.

Во Луксембург и Холандија околу две третини од новите автобуси се со нулта емисии. Другите земји на ЕУ сега имаат шанса да ги достават проектите за вклучување на автобуси без емисии во плановите за обновување на Ковид, кои мора да ги достават до Европската комисија до крајот на април.

Во Шведска, Норвешка и Финска, соодветно 26%, 24% и 23% од градските автобуси регистрирани во 2019 година се со нулта емисија (електрични или водород). Загрижувачки, Италија, Полска, Германија, Велика Британија, Шпанија и Франција, кои купиле 70% од градските автобуси продадени во Европа, заостануваат. Во 2019 година, помалку од 10% од нивните новорегистрирани градски автобуси биле електрични или водородни.

Германија сепак направи значителен чекор напред во 2020 година и сега финансира 80% од повисоките трошоци за набавка на електрични автобуси. Полска исто така објави дека во градовите со население од 100.000 или повеќе жители, целиот јавен превоз ќе биде целосно електричен до 2030 година и одвои 290 милиони евра за поддршка на оваа цел.

Но, треба да се засилат повеќе земји-членки, а фондот за обновување од Ковид пандемијата во износ од 750 милијарди евра на ЕУ е јасен начин за финансирање на набавката на електронски автобуси. Ова ќе биде од суштинско значење за земјите на дното на табелата: Австрија и Ирска не регистрираа урбани автобуси со нулта емисија во 2019 година, додека во Швајцарија и Грција помалку од 4% од новите автобуси се ослободени од емисии.

Џејмс Никс, менаџер на превоз во „Транспорт и животна средина“, изјави: „градските автобуси возат милиони километри секоја година. Ако сакаме да ги исфрлиме јаглеродните загадувачи од нашите градови, овие возила мора да станат без штетни емисии што е можно поскоро. Нордиските држави, Луксембург и Холандија покажуваат како да се користат електричните автобуси во градскиот превоз. Другите земји, особено оние што купуваат многу автобуси, како што се Италија, Шпанија и Франција, и оние на самиот почеток на транзицијата, како што е Австрија, треба да се посветат повеќе“.

T&E, исто така, минатата недела објави извештај со кој се идентификуваат пет клучни чекори за да се добијат е-автобуси, почнувајќи од политичко лидерство и финансиска поддршка. На пример, холандската влада во 2016 година прецизираше дека сите новонабавени автобуси мора да бидат со нулта емисија од 2025 година, а од 2030 година, сите автобуси што се користат мора да бидат со нулта емисија. И, како дел од процесот на јавна набавка, договорите за автобуси треба да се доделуваат само на оператори кои ги исполнуваат или ги надминуваат овие цели.

Џејмс Никс заклучи, градските автобуси со нулта емисија ни помагаат во борбата против загадувањето на воздухот, се справуваме со климатските промени, ја намалуваме бучавата и ги намалуваме вкупните трошоци од дизел автобусите за време на нивниот живот. Земјите-членки на ЕУ мора да осигурат дека плановите за обновување од Ковид пандемијата, кои во моментов ги пишуваат, ја финансираат замената на градските автобуси.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *