ВО ДАБЛИН ЗАПОЧНУВА НОВ ПИЛОТ-ПОЕКТ НА БАЗА НА ВЕШТАЧКА ИНТЕЛЕГЕНЦИЈА ЗА КОРИСТЕЊЕ НА Е-ТРОТИНЕТИ

Пилот-пректот е прв од ваков вид во Ирска, а истражувачкиот тим се надева дека ќе собере важни податоци од реалниот свет за да помогне во обликувањето на идните промовирања на е-тротинети.

Новиот пилот проект за истражување на е-тротинети на база на вештачка интелегенција треба да започне во Универзитетот во Даблин (ДЦУ), паралелно со следните чекори на легализацијата на е-тротинетите по улиците во Ирска. Споделениот проект, која ќе се одвива на кампусите на ДЦУ (и меѓу кампусите откако ќе дозволи законодавството), има за цел да ги постави стандардите за безбедност на е-тротинетите во Ирска и ширум светот.

Проектот ќе вклучува соработка на четири организации, вклучувајќи оператор со е-тротинети TIER, ирската технолошка платформа за микромобилност Луна, Истражувачки центар за анализа на податоци СФИ  и Смарт ДЦУ (квартот Смарт Даблин).

Оние кои стојат зад проектот велат дека пилотот ќе биде и првото големо структурирано испитување на е-тротинетот во Ирска. Целта на истражувачкиот проект е истовремено да се подобри безбедноста на е-тротинетот и да се истражат можностите на „Паметниот град“ поврзани со возилата за микромобилност опремени со компјутерски вид.

Соработката ќе започне веднаш на индивидуалните кампуси на DCU, додека е-тротинетите на TIER опремени со компјутерски вид исто така ќе започнат да се возат меѓу различните кампуси (и потенцијално други приватни места низ Даблин) веднаш штом ќе се донесе законот за регулирање на употребата на електричниот тротинет.

Како дел од проектот, TIER и Luna ќе обезбедат флота од 30 е-тротинети опремени со компјутерски вид, што ќе им овозможи на истражувачите „Инсајт“ со седиште во DCU да истражат нов извор на податоци за „паметниот“ град. Опремени со технологијата Луна, операторот вели дека е-тротинетите на ТИЕР ќе бидат веднаш способни да извршуваат алгоритми за откривање пешаци и сегментација на патеките, овозможувајќи им на возилата да разберат колку луѓе се на патот, како и дали се на пат, циклус на патека или пешачка стаза.

Податоците за видот генерирани од флотата ќе бидат анализирани од истражувачите „Инсајт“ со седиште во ДЦУ, со цел да се идентификуваат случаите на употреба на паметни градови и апликации од вредност за локалните власти, во согласност со мисијата на „Смарт Даблин“. Предвидено е некои од случаите на употреба што можат да бидат прототипирани за време на пилот-проектот да вклучуваат предупредувања за метеж во сообраќајот, следење на состојбата на патот, мапирање на улична инфраструктура, апликации за управување со ивичниците, како и топлинско мапирање на инциденти со возење на пешачка патека како индикатор за проблематични крстосници или несоодветна инфраструктура за велосипедизам.

Во зависност од тоа, TIER и DCU велат како ќе ја следат модалната промена на превоз од автомобили на е-тротинети преку корисниците од DCU, со фокус на намалување на емисиите поврзани со транспортот на Универзитетот.

TIER, исто така, ќе го истражи влијанието на нејзината иновација „Енергетската мрежа“ во смисла на поттик на локалните малопродажни места, како дел од економското закрепнување на градовите после пандемијата.

Моделот на TIER им овозможува на корисниците да ги менуваат потрошените батерии од е-тротинетот – за возврат за бесплатно патување – на станиците за полнење хостирани во локалните продажни места. Операторот вели дека пилот податоците од „Енергетската мрежа“ во Финска откриваат дека просечна продавница остварува во просек 18.000 € дополнителни приходи како резултат на влегувањето на корисниците на TIER со менување на батериите.

„Ова е толку важен пилот-проект за истражување за ТИЕР во Ирска и со нетрпение очекуваме да ја мобилизираме флотата е-тротинети во ДЦУ“, изјави Фред Џонс, генерален директор на ТИЕР за Северна Европа.

„Ова е возбудлива можност за детално истражување на примена на е-тротинетите кај паметните градови, како и модалното поместување, бидејќи работиме со Универзитетот за да го намалиме неговиот отпечаток на јаглерод и да понудиме поодржливо решение за јавен превоз од прва и последната милја. Се надеваме дека ќе ги примениме сите сознанија за идните операции на ТИЕР во Ирска“.

„Соединувањето на е-мобилноста, паметните градови, компјутерскиот вид, вештачката интелегенција и анализата на податоци е клучна област од интерес за истражувачите на Инсајт во DCU“, рече професор Ноел О’Конор, извршен директор за истражување Центар за анализа на податоци „Инсајт СФИ“.

„Платформата‘ Smart DCU ’во партнерство со Smart Dublin, создаде совршен тест-простор каде што индустријата и академската заедница можат да соработуваат за да дојдат до решенија што ќе помогнат да се подобри иднината на безбедна тамикромобилност. Ова, пак, ќе го поттикне неговото усвојување на глобално ниво, поддржувајќи ги заедничките климатски цели на општествата “.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *