WBIF 30-ТИ СОСТАНОК НА ГРУПАТА НА ФИНАНСИЕРИ НА ПРОЕКТИ, САМИТ НА ЗАПАДЕН БАЛКАН ВО СОФИЈА

Инвестицискиот фонд на Западен Балкан (WBIF) го одржа својот 30-ти состанок на Групата на финансиери на проекти (PFG) на 10 и 11 ноември 2020 година. Над 100 учесници од Европската комисија, финансиските институции (EIB, EBRD, CEB, KfW, WBG, AFD, EIF) , билатерални донатори, корисници од Западен Балкан и Секретаријатот на енергетската заедница. Комисијата беше ко-претседавана од раководителот на единицата DG NEAR’s, г-дин Колин Волф и CEB, менаџер за земјите од Западен Балкан г-дин Витомир Мајлс Рагуз.

Учесниците на 30-тиот PFG беа информирани за неодамна усвоениот економски и инвестициски план за Западен Балкан, кој ги утврди приоритетите на политиките во регионот за претстојниот седумгодишен период и издвои значителен пакет за инвестиции.

Планот ги идентификува WBIF, вклучително и неговата приватна секторска платформа WB EDIF и Western Balkans Guarantee Facility, како главно средство за да се обезбеди брзо распоредување на финансискиот пакет во партнерство со земјите од Западен Балкан, билатералните донатори и меѓународни финансиски институции. Учесниците исто така беа информирани за состојбата на преминот на WBIF кон регулативата IPA III и Стратегијата и акциониот план за справување со доцнењата за имплементација во работењето финансирани од WBIF.

На 30-тиот состанок  WBIF PFG се согласи да достави 12 апликации за грантови за техничка помош (2 во дигитализацијата, 1 во енергетиката, 3 во животна средина, 5 во транспорт и уште 1 во социјалниот сектор) во износ до 12,9 милиони евра. „Првата рата“ од предводниците за енергетика и одржлив транспорт, дел од неодамна усвоениот европски план за инвестиции, исто така, ќе биде доставена како дел од пакетот за поврзување во 2020 година.

Оваа година Пакетот се состои од 6 апликации за грантови со инвестиции во областите за одржлив транспорт и чиста енергија во вредност од 129,3 милиони евра, што претставува „последна рата“ од ветувањето за поврзаност на Комисијата за 2015 година од 1 милијарда евра. Покрај тоа, три проекти за животна средина и еден социјален проект за вкупен грант од 24,9 милиони евра беа позитивно оценети и билатералните донатори беа охрабрени да размислат за нивно финансирање.

Истовремено со WBIF PFG, се одржа Самитот на Западен Балкан во Софија, каде лидерите на Западен Балкан се состанаа (виртуелно) за понатамошно зајакнување на регионалната соработка како начин за напредување кон европската перспектива на Западен Балкан.

Позитивниот одговор на регионот на целите на економскиот и инвестициски план, посветеноста на неговите партнери за засилено поврзување и одобрување на клучните иницијативи како што се воспоставување на заеднички регионален пазар и започнување на зелена агенда за Западен Балкан, заедно со Иницијативата за млади која  ќе помогне да се забрза пост-пандемиското закрепнување со поттикнување на одржлив економски раст.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *