VOLVO ЈА ПРЕЗЕДЕ НАЈГОЛЕМАТА НАРАЧКА ЗА ЕЛЕКТРИЧНИ КАМИОНИ ВО СЕВЕРНА АМЕРИКА

Ова е досега најголемата нарачка во Северна Америка на моделот со нулта емисија на издувните гасови. Компанијата Maersk, специјализирана за складирање и дистрибуција, нарача 16 камиони Volvo VNR Electric, класа 8.

Северноамериканскиот VNR Electric на Volvo Trucks е првиот камион со нулта емисија на штетни гасови со класа 8 на електрични батерии во флотата на Performance Team, кој пристигна до крајот на годината. Кога ќе бидат пуштени во употреба, сите 16 возила ќе превезуваат дневни регионални товари до клиентите во Јужна Калифорнија.

Дизајниран е за локална и регионална дистрибуција на стока, Volvo VNR Electric помага да се подобри квалитетот на животот на локалното население преку декарбонизиран и тивок транспорт по градските улици и патишта. Исто така, значителното намалување на бучавата и вибрациите, создава чиста и удобна работна средина за возачите.

„Транзицијата кон електрификација е возбудлива ера во светот на камионите, а тимот за изведба е лидер во оваа област со најголема нарачка за единствениот модел на електрична батерија од класа 8 во сериско производство од големи размери“, изјави Питер Ворхов, претседател на Volvo Trucks Северна Америка. „Преку нивната посветеност за распоредување на 16 Volvo VNR Electrics до крајот на 2021 година, нашиот тим покажа силна посветеност кон одржливоста на животната средина и ова е уште еден голем чекор напред во намалувањето на целокупниот јаглероден отпечаток во автомобилската индустрија.

Купувањето на новите модели на Volvo VNR Electric е дел од стратегијата на Maersk за управување со социјалната средина (ЕСГ), насочена кон декарбонизирање на логистиката. Тимот за квалитет е вклучен во калифорниски грант проект за управување со квалитетот на воздухот на јужниот брег и намалување на емисиите во транспортниот сектор преку замена на дизел камионите со електрични камиони и создавање нова инфраструктура за полнење. Компанијата „Ел Сегундо“, Калифорнија, работи во Северна Америка со складиште и дистрибутивна мрежа од 45 локации и флота од 215 камиони.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *