ГРУПАЦИЈАТА РЕНУС ЈА ЗАЈАКНУВА СВОЈАТА ПОЗИЦИЈА НА БАЛКАНОТ СО КУПУВАЊЕ НА ХРВАТСКИОТ ЛОГ АДРИА

„Ренус“ ги проширува своите деловни активности во поранешна Југославија со преземање на хрватската логистичка компанија „Лог Адриа“. Целта на Групацијата

Повеќе

РАЗВОЈ НА ЗАЕДНИЧКИОТ РЕГИОНАЛЕН ПАЗАР – „ЗЕЛЕНИТЕ КОРИДОРИ“ НА ЦЕФТА ЌЕ БИДАТ ПРОШИРЕНИ КОН ГРЦИЈА

Директорот на Секретаријатот на ЦЕФТА Емир Џикиќ истакна дека ЦЕФТА, заедно со своите партнери, вложува големи напори да ја реализира

Повеќе

ДАЛИ Е БИЗНИСОТ ПОДГОТВЕН ЗА НАПУШТАЊЕТО НА ВЕЛИКА БРИТАНИЈА ОД ЕВРОПСКАТА ЦАРИНСКА УНИЈА?

Британската влада објави пакет од 705 милиони фунти за подобрување на инфраструктурата, нови работни места и унапредување на технологијата. Според

Повеќе

ЏЕФ „АМАЗОН“ БЕЗОС ИНВЕСТИРА 15 МИЛИОНИ ДОЛАРИ ВО БРИТАНСКА ДИГИТАЛНА ШПЕДИЦИЈА

Лондонската Beacon, компанија за дигитална отпрема и финансирање на ланецот на снабдување, собра над 15 милиони американски долари во својата

Повеќе

ВЕЛИКА БРИТАНИЈА ЌЕ ОБУЧИ 50 ИЛЈАДИ ЦАРИНСКИ АГЕНТИ, А ПРЕВОЗНИЦИТЕ САКААТ ВЛАДАТА ДА ГО ПРОДОЛЖИ ТРАНЗИЦИСКИОТ ПЕРИОД НА БРЕГЗИТ

Британската влада се јави со помош до деловната заедница преку формирање на „академија за царински агенти“ што може да им

Повеќе

НОВИ ПРАВИЛА ВО ЕУ: ДИГИТАЛИЗАЦИЈА НА ИНФОРМАЦИИТЕ ЗА ТОВАРНИТЕ ПРЕВОЗИ

Новите правила ќе создадат единствена правна рамка за употреба на електронска информација за товарните превози за сите начини на транспорт.

Повеќе

РАЗЛИКА ПОМЕЃУ КАРГО ОСИГУРУВАЊЕ И ЦМР ОСИГУРУВАЊЕТО

Поради проблемите во однос на интерпретацијата  на осигурување на стоката (Карго осигурување) и осигурување од одговорност на превозникот (ЦМР), доаѓа

Повеќе

КУРИРИ ВРАБОТЕНИ ВО АМАЗОН ДОСТАВУВААТ ТЕСТОВИ ЗА КОРОНА ВИРУСОТ

Амазон се приклучува кон борбата со коронавирусот во САД, така што дел од куририте кои што таму работат ќе доставуваат

Повеќе

СТАРТУВАШЕ НОВИОТ СИСТЕМ ЗА ОБРАБОТКА НА ЦАРИНСКИ ДЕКЛАРАЦИИ И АКЦИЗНИ ДОКУМЕНТИ

Царинската управа од 1 јуни започна со примена на Системот за обработка на царински декларации и акцизни документи (СОЦДАД). Со

Повеќе