ШПАНСКАТА ЖЕЛЕЗНИЦА КУПИ ПОЛОВИНА ОД ЛЕО ЕКСПРЕС

Шпанските железници Ренфе добија дозвола од министерството и купија 50 проценти од акциите на чешката компанија „Лео Експрес“.

Се чини дека долгорочната потрага по инвеститорот Леош Новотни беше успешна. Според извештаите на шпанските медиуми, шпанските национални железници РЕНФЕ купиле 50% од акциите на чешката приватна компанија Лео Експрес. Согласноста ја дадоа шпанските министерства надлежни за транспорт и финансии. Износот на трансакцијата не е сеуште објавен.

Прелиминарниот договор за ова прашање беше постигнат во март. РЕНФЕ ја ангажираше ревизорската агенција PwC да ја испита финансиската состојба на Лео Експрес.

Купувањето на дел од акциите на Лео се очекува да биде првиот чекор кон проширување на шпанските железници во централниот дел од Европа. Лео Експрес ги има потребните документи за возење возови во Чешка, Словачка, Полска и Германија.

РЕНФЕ дури предвиде дека овие пазари имаат голем потенцијал за раст. Целта на РЕНФЕ е да генерира 20% од приходите надвор од Шпанија до 2028 година.

Лео Експрес досега е единствената чешка приватна железничка компанија што успеала да вози возови на долги растојанија како до Полска.

Возовите сообраќаат помеѓу Краков во Полска и Прага во Чешка.

Неговата финансиска состојба одамна е тешка. А во меѓувреме, возовите Сириус нарачани од кинескиот ЦРРЦ сеуште немаат употребна дозвола.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *