СВЕТСКА ПРЕМИЕРА: ГЕРМАНСКИ ЖЕЛЕЗНИЦИ И СИМЕНС ГО ПРЕТСТАВИЈА ПРВИОТ АВТОМАТСКИ ВОЗ

Германски железници (ДБ) и Сименс Мобилити го развија првиот воз во светот кој автономно се движи во железничкиот сообраќај.

Д-р Ричард Луц, извршен директор на ДБ и д-р Роланд Буш, извршен директор на Сименс АГ, заедно со д-р Петер Ченчер, градоначалник на Хамбург, денеска го претставија автономниот воз додека се одржуваше премиерата како дел од дигиталниот С-Бан Хамбург проект.

Д-р Ричард Луц, извршен директор на ДБ: „Денес го доживуваме вистинскиот пресврт на една ера: Железницата пристигна во дигиталната иднина и Дигиталната железница на Германија стана реалност. Со автоматизирани железнички операции, можеме да им понудиме на нашите патници значително проширена, посигурна и секако подобрена услуга – без да мора да поставиме ниту еден километар нова пруга. Наша цел е да го направиме железничкиот транспорт привлечен за се поголем број луѓе, што е единствениот начин како да ја постигнеме транзицијата кај мобилноста“.

“Ние го правиме железничкиот превоз поинтелигентен. Автономните возови го извршуваат совршено возниот ред, точен до секунда и енергетски оптимизиран”, вели д-р Роланд Буш, извршен директор на Сименс АГ. “На овој начин, ние го поддржуваме нашиот партнер ДБ во неговата цел да го направи патувањето со воз попривлечно и да ја заштити климата. Со нашата технологија, нашите клиенти можат да превезуваат до 30 проценти повеќе патници, значително да ја подобрат точноста и да заштедат повеќе од 30 проценти енергија.

Дигиталниот S-Bahn Хамбург означува светска премиера. Новата технологија е веќе официјално одобрена и, бидејќи има отворени интерфејси, веднаш може да се користи од страна на операторите ширум светот за сите видови возови.

Д-р Петер Ченчер, прв градоначалник на Слободниот и ханзаатскиот град Хамбург: “Дигитализацијата има многу потенцијал за целата мрежа на Хамбург S-Bahn. Создаваме поголеми капацитети на постојните пруги и ја подобруваме сигурноста и точноста на железничките патувања. премиерата на дигиталниот S-Bahn на Светскиот конгрес на ИТС е силен сигнал за ефикасна и климатски – пријателска мобилност на иднината“.

Светска премиера: ДБ и Сименс го претставуваат првиот автоматски воз

Дигиталниот S-Bahn ја имаше својата премиера на отворањето на Светскиот конгрес за интелигентни транспортни системи (ИТС) во Хамбург. За време на конгресот, кој трае до денес, четири дигитални возови на S-Bahn сообраќаат автоматски по должината на секција од 23 километри од линијата S-Bahn 21 помеѓу станиците Берлинер Тор и станиците Бергедорф/Аумале.

Техничката основа за дигитални железнички операции е идниот европски стандард за автоматска работа на возови (ATO), во комбинација со Европскиот систем за контрола на возови (ETCS). Возовите ги добиваат своите контролни сигнали преку радио. Четирите дигитални возови S-Bahn во Хамбург ќе обезбедат редовна редовна патничка услуга, почнувајќи од декември.

Плановите за дигитализирање на целиот систем на Хамбург S-Bahn до крајот на деценијата кои веќе се во тек и се инвестира во возовите и инфраструктурата. Се предвидува дека технологијата ќе се користи на национално ниво за регионалните и главни железнички системи.

ДБ презентира дополнителни иновации на Светскиот конгрес на ИТС во Хамбург

Од 11 до 15 октомври, Хамбург и ITS Светскиот конгрес се глобални изложби за иднината на мобилноста. Компании од целиот свет ги презентираат своите иновации на најголемиот светски саем за транспорт и логистика. Дојче Бан ги истакнува иновациите во железничката инфраструктура, железничките станици, главниот и патничкиот превоз и интерконекциите за мобилност.

Само минатата година, ДБ и градот Хамбург го продолжија партнерството за паметен град во 2017 година за уште пет години. Двајцата партнери планираат да користат дигитални технологии и иновативни идеи за да го направат локалниот јавен превоз и железничките станици попривлечни за клиентите.

Овој тренд веќе може да се види на железничката станица Дамтор, портата на Светскиот конгрес на ИТС: Подобрените прикази со нови информации за возот и иновативните насоки за рутирање обезбедуваат ориентација за сите патници и гости на конгресот. Витрини дизајнирани од уметници создаваат посебни ефекти во станицата.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *