РУСКИ БРОДОВИ ИСПЛОВИЈА ЗА АЗИЈА

Податоците покажуваат дека рускиот извоз на енергија оди на исток кон Азија.

Ако го следиме протокот на руски линии, се мисли на  нафтените танкери и сувиот рефусен товар, регистриран на бродската платформа „Sea“, јасно е дека извозот се намали кон крајот на февруари, кога започна инвазијата на Украина, но се зголеми во последните недели. Топ дестинации се Турција, Кина, Јужна Кореја и Јапонија.

Слично на тоа, податоците на Блумберг покажуваат дека извозот на руска сурова нафта закрепнал околу 22 април. Испораките на сурова нафта до 22 април во просек изнесуваа 3,2 милиони барели дневно. Во текот на 2021 година, тие во просек изнесувале 2,88 милиони дневно.

Откако Русија ја прекина испораката на гас за Полска и Бугарија, цените на нафтата и дизелот пораснаа. Според Lorentzen & Co, се очекува промена на светскиот ток на стоки по војната во Источна Европа. Две третини од испораките на гас за Полска доаѓаат од Русија.

Во Бугарија работите се поинакви. Овде, 90% од испораките се од Русија. Двете земји се вклучија во потрага по алтернативни начини за снабдување со гориво, вклучително и бродско снабдување со ЛНГ.

Збирни превози Турција – Македонија ИТК Карго транспорт

Во меѓувреме, Украина успеа да најде начин да извезе дел од своето жито од земјата. Ројтерс објави дека Украина веќе извезла околу 80.000 тони жито до романското пристаниште Констанца на Црно море по железница, како и преку Дунав. Уште 80.000 тони се одобрени и се на пат.

Службите за следење на бродови открија голем метеж на превозниците во близина на Констанца откако Русија ја нападна Украина. В

о исто време, НАТО ги отфрли барањата на бродскиот управител V.Group за поморска придружба на трговски бродови кои поминуваат преку Црното Море . Областа станува многу опасна, имајќи предвид дека најмалку 12 бродови беа погодени при воените дејствија во овие два месеци од војната.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *