РЖД И СИМЕНС ЌЕ РАЗВИЈАТ НОВ РУСКИ БРЗ ВОЗ

Акционерското друштво на РЖД и СТМ потпишаа договор со Siemens за почеток на развој на нов брз воз.

Инженерскиот центар за железнички транспорт, заедничко вложување помеѓу руските железници (РЖД) и Sinara Transport Machines (СТМ), потпиша договор за соработка со Siemens Mobility за развој и производство на нов брз воз за Русија.

Партнерите планираат да спроведат технички консултации со цел да развијат основни концепти за прелиминарниот дизајн на новиот воз за пруги од 1520 mm. Резултатите од ова ќе се користат во следната фаза од процесот на проектирање кога се планира да се склучат други договори.

РЖД вели дека ќе ги земе предвид нивните општи барања, како и меѓународните стандарди при развивањето на различни концепти за возот.

РЖД работеше со Siemens на 250km/h Sapsan ЕМГ испорачани од 2009 година наваму, кои сообраќаат меѓу Москва, Санкт Петербург и Нижни Новгород, и Lastochka ЕМГ испорачани од 2013 година наваму.

„Многу го цениме инженерското искуство на Сименс во развојот на возниот парк и сметаме дека потпишувањето на договорот е важен чекор кон создавањето на руски брз електричен воз“, изјави Владимир Андреев, шеф на одделот за техничка политика на РЖД.

„Нашиот клиент е фокусиран на подобрување на брзиот транспорт во Русија преку подобрување на удобноста на патниците и намалување на трошоците во текот на целиот животен циклус на возната флота“, вели г-дин Албрехт Нојман, извршен директор на Siemens Mobility. „Нашата улога е да го поддржиме развојот на возот со уникатно оптимизирана потрошувачка на енергија и трошоци за одржување, како и со максимална доверливост.

Извор: railjournal.com

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.