РЕКОРДЕН БРОЈ НА УСЛУГИ ВО ЖЕЛЕЗНИЧКИОТ ТОВАРЕН ПРЕВОЗ ПОМЕЃУ СИЈАН И ЕВРОПА

Скоро два милиони тони товар се транспортирани помеѓу Сијан и Европа, бидејќи побарувачката за железница е зголемена како резултат на пандемијата COVID-19 со што беа ограничени воздушните и морските капацитети.

До 6 мај 2020 година, бројот на товарни возови помеѓу Кина-Европа, преку отпремниот терминал во Сијан, достигна 1.000 за оваа година, 78 дена порано од истиот период во 2019 година. Во текот на април и мај 2020 година, товарниот железнички превоз помеѓу Кина и Европа доживеа рекорден врв во услугите.

Вкупниот превезен товар изнесува 1.923 милиони тони, што претставува зголемување од 41,7% во однос на истиот период во 2019 година. Илјадитиот воз од 2020 година тргна од станицата Сијан Синжу и се упати на запад кон Узбекистан во мај 2020 година, значајно патување во поврзување на Кина со нејзините европски трговски партнери.

Како одговор на КОВИД-19, Сијан отвори наменски канал за возовите за да помогне во одржувањето на нормалното работење и поддршка на компаниите да се вратат во бизнисот. Сијан ја препозна потребата за оптимизирање на постапките за декларирање и одобрување на транспортот, како и потребата од засилување на возниот ред со намалување на интервалите помеѓу возовите.

Реалации на железнички товарен превоз – Кина, Азија, Европа

Појдовна точка на патот на свилата е Сијан, античката престолнина на Кина, која стана позната како „Прозорец на патот на свилата“, овозможувајќи и на Кина да се поврзе со остатокот од светот и да стане дом во Кина за железничкиот товарен превоз. Во овој критичен период на глобална соработка во борбата против КОВИД-19, клучна е позицијата на Сијан како почетен терминал на товарните превози на релација Кина-Европа.

Од започнувањето на товарните возови Кина-Европа во 2013 година, сè поголем број земји и компании ја користат услугата. Товарните возови помеѓу Кина-Европа, кои започнуваат во Сијан, можат да патуваат низ повеќе од 40 земји и региони, овозможувајќи блиски економски и трговски врски меѓу Кина и Европа.

Всушност, започнувајќи од април 2020 година, постои нова рута воведена од Сијан до Барселона. Овој воз за прв пат тргна на 8 април 2020 година и патувањето траеше 18 дена за да пристигне во Барселона. Новата рута од Сијан до Барселона и редовните дневни услуги кон Хоргош го проширија опфатот на возовите од Сијан кон Западна Европа.

 

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *