ПОВЕЌЕ ОД 800 ТОВАРНИ ВОЗОВИ ПАТУВАЛЕ НИЗ ТУНЕЛОТ МАРМАРАЈ ВО ТУРЦИЈА

Вкупно 845 товарни возови минатата година патувале низ подводниот тунел Мармарај. Тунелот го поврзува европскиот со азискиот дел на Истанбул.

Минатата година преку железничкиот тунел биле пренесени 370.000 тони (нето) и 700.000 тони (бруто) товар, со 845 товарни возови и 15.255 вагони. Од нив, 451 патувале кон Европа и 394 патувале кон Азија.

Во моментов, скоро 5.000 возови патуваат по линијата позната како Northern Railway Corridor. Некои од овие возови се очекува да го користат „Средниот коридор“, со што се утврдува важноста на Турција во меѓународната логистика.

Турција, која инвестираше многу во железничкиот транспорт во последните неколку години, отпреми два воза со извозна стока, едниот за Русија, а другиот за Кина, користејќи ја пругата Баку-Тбилиси-Карс во јануари годинава.

Возот за Русија е првиот блок воз кој ја користеше рутата, додека вториот што го пренесе минералниот бор во контејнери е третиот товарен воз до Кина.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *