ОДОБРЕНО ВО АВИЈАЦИЈАТА – ПОДГОТВЕН ЗА ЖЕЛЕЗНИЦАТА

EFW развива композитни железнички компоненти врз основа на долгорочното искуство во производството на лесни воздухоплови во авио индустријата.

Одобрено во авијација

Авијацијата веќе долго време се смета за двигател за лесни материјали и конструкции. Во авионите, композитите се користат првенствено во подни конструкции, облоги на страничните ѕидови и тавански панели, како и во ентериерот на кабината, но и во надворешни апликации, како што се трупот и крилата.

Кога користите лесни структури, односот на тежината и заштеда на трошоци игра одлучувачка улога. EFW е прв снабдувач на композитни подни панели и облоги, како и ентериери на кабината за целото семејство на Ербас и на тој начин има 30-годишно искуство и знаење во областа на композитното производство.

Подготвени за железница

Копнениот транспорт се фокусира на сосема различни аспекти од авијацијата: звучна и топлинска изолација, високи барања за заштита од пожар и максимални барања за цврстина и сила при ниски економски трошоци. Тука, употребата на лесни компоненти, исто така, нуди одлучувачки предности. Композитните решенија на EFW се оптимизирани за ентериери и конструкции што носат товар, како што се подни панели и комплексни системи за под, како и облоги на страничните ѕидови.

Зошто да користите лесни компоненти во железничкиот превоз?

Главната причина за користење на лесни компоненти во железничкиот транспорт се ограничувањата на тежината наметнати од инфраструктурата во однос на максималното осовинско оптоварување на мостовите и другите конструкции. Покрај тоа, зголемениот број патници и потребата за интегрирање на системи за удобност ја зголемуваат потребата за намалување на сопствената тежина.

Во конвенционалниот железнички транспорт, сите внатрешни компоненти најчесто се изработени од иверица или алуминиум, односно се инсталираат диференцијално во метално куќиште. Композитните производи како оние од EFW, од друга страна, го следат пристапот на целосна интеграција на функцијата и структурата. Благодарение на нивните оптимизирани и интегративни својства, подните панели на EFW се способни да издржат статички оптоварувања и со тоа да постигнат заштеда на тежина и трошок во структурата на возилото.

Флексибилен, прилагодлив и индивидуален

Адаптацијата на принципот за лесен дизајн, лесни материјали и процеси од воздухопловната индустрија овозможуваат познати и оптимизирани решенија да се применат во соодветните услови и спецификации и да се имплементираат економично.

Со производи подготвени за инсталирање, прилагодени за поправки и лесни за замена, EFW ги исполнува бројните барања на железничката индустрија и интегрира лесен дизајн на економски управуван пазар на значаен и ефикасен начин. EFW веќе обезбедува подни панели за трамваи низ целиот свет. На два континенти во шест земји, лесните подни панели на EFW веќе се инсталирани во над 500 трамваи.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *