НЕМА ВЕЌЕ „БУЧНИ“ ВОЗОВИ ОД СЛЕДНИОТ МЕСЕЦ ВО ШВАЈЦАРИЈА

Започнувајќи од 1 јули, Швајцарија ќе ја спроведе забраната за употреба на железнички вагони со сопирачки влошки од леано железо. Овие вагони се многу погласни од оние со композитни сопирачки. Прекршителите на новото правило треба да очекуваат казни до 50 000 евра.

DB Gargo објави дека не прифаќа вагони од трети страни за транспорт во Швајцарија кои немаат композитна блокада на сопирачките. На железничкиот превозник ќе му бидат наплатени 1 500 евра ако му откријат вагон кој има сопирачка од леано железо за време на превозот. Оваа сума се наплаќа за покривање на трошоците за поврат и ако се казнети, казната се пренесува врз одговорната странка.

Потпаротот Џел Ребелс, вели дека DB Gargo инвестирал околу 200 милиони за замена на влошките на сопирачките  и дека има доволно „тивки“ вагони за да се усогласи со швајцарската забрана “Laute Güterwagen”. Групацјата очекува дека сите 63 000 сопствени вагони ќе го имаат „тивки“ сопирачки до крајот на оваа година.

Тие произведуваат околу 10 децибели помалку бучава од сегашните сопирачки, што е за половина од бучавата за човечкото уво. DB Gargo ја започна својата операција со реновирање во 2013 година и очекува да ги доврши последните 5 000 вагони до крајот на оваа календарска година.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *