НЕКОЛКУ ИДЕИ ЗА ПОДОБРУВАЊЕ НА ТРАНСПОРТОТ ВО ТВОЈОТ ГРАД

Што би можеле да сторите нешто за да го подобрите превозот во вашиот град? Еве неколку идеи што ни ги дадовте…

Градовите низ целиот свет излегуваат со иновативни решенија за подобрување на транспортот. Сиетл инвестираше многу во јавниот превоз и се исплатеше: градот успеа да го зголеми своето население и да го намали сообраќајот со автомобили во исто време.

Њујорк ќе стане првиот американски град што воведува цени на метеж – им наплатува на возилата за да возат во најпрометните делови на градот. Сан Франциско оди дотаму што целосно затвора дел од една од најфреквентните улици за сообраќај.

Повеќе од 250 читатели на Еуромобилност ги споделија своите идеи за тоа како би го подобриле транспортот доколку било што е можно. Еве неколку од тие идеи, лесно изменети и адаптирани да бидат појасни.

Зголемете ги можностите за работа на далечина

„Создадете стимулации за компаниите да им дадат можност на вработените да работат од дома. Стимулациите може да бидат во форма на даночни олеснувања за тие компании. Помалку луѓе на патот значат помал сообраќај“.

Експериментирајте со забрана за автомобили кај најпрометните делови на градот

„Би сакал да сум сведок на манифестација Денови на отворени улици каде центарот на градот главно е затворен за автомобили, секоја сабота и недела. Отворените улици им овозможуваат на луѓето да го гледаат својот град на начин на кој никогаш порано не размислувале, што со текот на времето допринесува многу повеќе луѓе да употребуваат јавен превоз или велосипеди “.

… или наплаќајте на возачите ако возат таму

“Со години, градовите и државите се обидоа да го изградат својот излез од метеж со додавање на повеќе ленти на улиците, но колку повеќе простор на патот ќе се додаде, толку повеќе автомобили го исполнуваат расположивиот простор. За да се справиме со ова прашање во неговото јадро, ние би требало да воведеме надоместоци за користење на патиштата во места со одржливи алтернативи за превоз со наплата на надоместок за сите возила. Кога сите корисници на автомобили плаќаат цена за своето патување, луѓето се стимулираат поефикасно да го делат просторот“.

… или само целосно забрани ги автомобилите 

„Забранете ги сите приватни автомобили во градот. Дозволете им на деловните субјекти да аплицираат за дозволи (со годишна такса) за возила за испорака, итн.“

Изградете брза железница

„Последниот голем притисок што го имавме во Скопје беше во осумдесетите години. За жал идејата дека она што работеше во 80-тите години на минатиот век дека ќе ги реши проблемите на денешницата е уште реална. Брзата железница може да достигне брзина до 100 км / ч, носејќи 6.000 патници на час во секоја насока и да ги поврзе приградските населби со градовите“.

Јавниот превоз нека биде човечко право

“Јас би создал универзална основна мобилност, давајќи им можност на сите во градот пристап до безбеден, сигурен, чест превоз како човечко право. Покрај тоа што гарантирам дека возот или автобусот пристигнуваат на време, граѓаните да се чувствуваат безбедни и изгледаат чисти и загреани, градот ќе биде обврзан да создаде превоз кој ќе биде достоинствен кон луѓето.

… или да се наплаќа врз основа на приходот

„Воведете универзална шема за мобилност со еден плаќач. Скоро секој би платил преку данок на доход, а домаќинствата со пониски примања би добиле бесплатен превоз. Ова би помогнало да се намали притисокот врз семејствата со пониски примања. ”

… или направете го бесплатен за сите

“Кога превозот е бесплатен, а возењето чини пари, многу повеќе луѓе ќе сакаат јавен превоз. Заедно со зголемувањето на јавниот превоз, ќе се појави и јавна желба за повисок квалитет на превозната услуга. Исто како што возачите сакаат патишта без дупки и пристапни паркингзи и улици, така и патниците од јавниот превоз ќе сакаат поудобна и попрактична превозна услуга во добра состојба. Секако тоа население ќе гласа за финансирање на одржувањето и подобрувањето“.

Дигитализација на уличните рабници

„Во мојот свет од соништата, рабниците во секој град ќе бидат целосно дигитализирани и ажурирани во реално време. Исто како што ги филтрирате авиолиниите, датумите и времето кога се резервира патувањето, со целосно дигитализирани рабници, провајдерите за превоз ќе можат да најдат, резервираат и платат за пристап до рабникот заснован на погодноста, големината, времетраењето, цената и удобности како станица за полнење.”

Семафори со вештачка интелигенција

„Ажурирајте ја целокупната сообраќајна сигнализација во МКД така што ќе вклучите архитектура на сообраќајна сигнализација од 21 век. Системот ќе овозможи семафорите да се координираат за да се намалат празните сообраќајните движења, да се елиминира загадувањето од празните одови на автомобилите и дополнителните времиња на патување. Систем што ќе користи вештачка интелигенција за прилагодување на сигналите засновани на податоци во реално време “.

Одделете различни форми на транспорт на различни улици

„Назначете ги улиците за секој начин на превоз. Ова би вклучило преместување на автомобилите кон главните артерии, создавање превозни шпицеви на најфреквентните улици и обезбедување густа мрежа на улици за најефикасниот транспортен режим: велосипеди и скутери. Со прилагодување на секоја улица според брзината и ранливоста на тој режим, можеме да ги заобиколиме опасностите од мешање на автомобили што се движат брзо, гласно, кои исфрлаат емисија на штетни гасови со велосипедите и пешаците“.

Поттикнете употреба на велосипеди и е-тротинети наместо автомобили

„Најдобрата техника за намалување на метежот за градот Скопје би била поттикнување на мотоцикли и скутери. Мала тежина, возила што трошат гориво на две тркала го намалуваат сообраќајот, зафаќаат дел од просторот на автомобилот кога се паркираат и го намалуваат трошењето и абењето на урбаната инфраструктура. Возилата со две тркала треба да добијат бесплатен паркинг низ целата област на Скопје.”

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *