НЕВЕРОЈАТЕН СПЕЦИЈАЛЕН ТРАНСПОРТ НА 30 ОСКИ

Пред неколку месеци на северот на Естонија се одвивал спектакуларен превоз помеѓу Јури кај Талин и малото пристаниште Палдиски. Иако се превезувала пратката само 60 километри, за да се помине целата транспортна рута биле потребни три дена.

Пратката е резервоар за вода од 195 тони, произведен во Естонија и наменет за фабрика за хартија во Уругвај. За овој превоз на толку голем товар користена е платформа Faymonville CombiMAX која е поставена на 26 оски.

Исто така, не беше можно да се користат главните патишта, бидејќи мостовите и вијадуктите најверојатно нема да го издржат товарот. Затоа, камионот возел по потесни правци, претходно демонтирајќи бандери за струја, телефонски линии, осветлување и сигнализација.

Што се однесува до влекачот, финската компанија AT Special Transport му даде предимство на Mercedes Arocs во специјализирана верзија 4463 SLT со 625 коњски сили, фабрички прилагодено. Понекогаш, сепак, еден влекач не бил доволно и морал да помогне „туркачот“, поддржувајќи го целиот сет од задната страна. Во овој случај, се користел влекачот Scania R730, исто така на  четири осовинска конфигурација.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *