ЗАПОЧНА СО РАБОТА ДИРЕКТЕН КОНТЕЈНЕРСКИ СЕРВИС ПОМЕЃУ ПИРЕЈА И РИЕКА

Во организација на COSCO започна да сообраќа контејнерски фидер Пиреус-Риека Експрес. Бродот ќе вози еднаш неделно на релација Пиреј – Риека и истите пристаништа ќе бидат единствени места на ротација.

Со цел да се препознае важноста на Риека од страна на COSCO, беше одлучено да се отстрани Риека од постоечката AGT услуга (ротација Пиреја → Риека → Копер → Анкона → Пиреја → Јилпорт Гебзе → Гемлик → Солун → Измир → Пиреја).

Ова е причината зошто се отвора нова услуга со неделен повик (Риека во понеделник, Пиреја во четврток / петок и повторно Риека во понеделник).

На овој начин оваа линија добива сигурна и стабилна услуга, односно задоцнувањата се сведени на минимум и нема да има акумулирано време на прекини како во фидер сервисот со неколку пристаништа.

Новата услуга се очекува да го зголеми товарот, особено кон новите пазари на централна Европа (Унгарија, Чешка, Австрија), уште еднаш потврдувајќи дека КОСКО на Риека смета како дел од новиот „пат на свилата“.

Во ротацијата ќе биде бродот „Анданте“ со капацитет од 850 TEU, а се планира да се обработува во Риека секој понеделник во првата смена, а во Пиреј четврток попладне.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *