ИНФОРМАЦИИ ЗА ЖЕЛЕЗНИЧКИТЕ ОБЈЕКТИ ВО ЕВРОПА НА ЕДНО МЕСТО

Порталот за  европските железнички објекти (railfacilitiesportal.eu) е активен, објави Европската комисија за транспорт. Порталот е прилагоден на корисниците, пазарно ориентирани и ГИС-базирани, кои прикажуваат и обезбедуваат клучна информација за објектите за железнички услуги (железнички станици, интермодални терминали, ранжирни станици, постројки за точење гориво и сл.), како и главните и споредните пруги ширум Европа.

Исто така, European Rail Facilities Portal дава информации за достапноста на железничките услуги (на пример, поправка и одржување на локомотиви, гориво, царинење). Им овозможува на железничките корисници и оператори да пребаруваат за одредени видови железнички објекти или услуги со користење на исцрпни, предефинирани категории кои ги филтрираат информациите за вас, како што се типови на опрема, видови товарни единици кои објектот ги прифаќа, видови товар, итн. Можно е да пребарувате за одредена географска област користејќи ја алатката за зумирање мапи, внесувајќи поштенски број, означување објекти лоцирани на кој било товарен коридор и многу повеќе.

Порталот е дел од постојаните напори на Комисијата за зајакнување на железничкиот сектор преку отворање на транспортниот пазар и поттикнување на конкуренцијата. Порталот придонесува за создавање еднакви услови на пазарот, бидејќи овозможува брз пристап до информации за железничките објекти и железничките услуги. Недостатокот на такви информации е идентификуван како значајна пречка за ефикасно планирање на железничките услуги, особено кај прекуграничните услуги за превоз на стоки.

Операторите со железничките објекти можат да се пријават бесплатно и да постават опис на нивните објекти и услуги што ги обезбедуваат.

Конзорциумот што го сочинуваат HaCon, IBS, SGKV, Trions, UIC, ИТ Креатива и UIRR, беше избран од DG MOVE за да создаде таков портал и да ги елаборира стратегиите за управување за својата понатамошна работа. Порталот на железнички објекти ќе им понуди на операторите на услужните објекти погодна можност да објавуваат информации за нивните капацитети со цел да се усогласат со релевантните регулативи на ЕУ и да ги промовираат своите капацитети и услуги.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *