ЖЕЛЕЗНИЧКИОТ ОПЕРАТОР NORTH MILAN RAILWAY ГИ НАРАЧА ПРВИТЕ ИТАЛИЈАНСКИ ВОЗОВИ НА ВОДОРОД

Нарачката вреди приближно 160 милиони евра, а првиот воз треба да се испорача во рок од три години.

Новите водородни возови ќе бидат базирани на регионалните возови на Алстом Coradia Stream, кои веќе се произведуваат за Италија.

Водородниот погон Coradia Stream за железничкиот оператор „Северно Милано“ (FNM) ќе биде опремен со истата технологија на погон на горивни ќелии што беше воведена со Coradia iLint што моментално работи во Германија, а Алстом вели дека верзијата со водород ќе одговара на оперативните перформанси на дизел возовите, вклучувајќи го и нивниот опсег.

Нарачката доаѓа откако Алстом и компанијата за енергетска инфраструктура „Сам“ во јуни потпишаа петгодишен договор за развој на водородни возови во Италија.

„Ние сме неизмерно горди што воведуваме технологија на водородни возови во Италија и ја препознаваме довербата што ја дава нашиот италијански клиент“, вели г-дин Јан Лука Ербачи, постар потпретседател на Алстом Европа.

„Овој развој ја потврдува улогата на Алстом во дефинирањето на иднината на мобилноста. Овие возови, заедно со Coradia iLint кои веќе се докажаа при комерцијалните услуги во Германија, претставуваат уште еден голем чекор во транзицијата кон глобални системи за одржлив транспорт “.

Подружницата на железничкиот операторт, Феровиенорд – ФНС, во ноември 2010 година потпиша договор вреден 194 милиони евра со Алстом за изработка на 31 регионален возо од типот  Coradia Stream за работа во регионот Ломбардија во Италија. Развојот на проектот и најголемиот дел од производството и сертификацијата се изведува на локацијата на Алстом во Савиљано, додека системите поврзани со сигнализацијата се испорачани од погонот во Болоња.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *