ЕТИХАД ЖЕЛЕЗНИЦАТА И САУДИСКАТА ЖЕЛЕЗНИЦА ПОТПИШАА ДОГОВОР ЗА СТРАТЕШКО ПАРТНЕРСТВО

Договорот се фокусира на четири клучни области на соработка и ќе ги прошири блиските односи помеѓу Етихад железницата и Саудиската железничка компанија (САР).

Етихад железницата, главниот оператор на националната железничка мрежа на Обединетите Арапски Емирати (ОАЕ), го објави своето партнерство со саудиската железничка компанија (САР) со потпишување стратешки договор за воспоставување рамка за размена на услуги, обука и трансфер на знаење .

Шади Малак, главен извршен директор на Етихад железницата и д-р Башар Ал Малик, главен извршен директор на САР, го потпишаа стратешкиот договор за време на виртуелната церемонија на која присуствуваа официјални лица од двете страни. Договорот се фокусира на четири клучни области на соработка, вклучувајќи аранжмани за изнајмување на локомотиви и вагони, купување резервни делови, специјални волонтерски групи и иницијативи за споделени услуги.

Шади Малак, извршен директор на „Етихад железница“, изјави: „Овој стратешки договор е од стратешко значење, поради блиските врски меѓу Обединетите Арапски Емирати и Кралството Саудиска Арабија, под мудро и визионерско водство на двете земји. Понатамошно проширување на блиските односи помеѓу Етихад железницата и Саудиската железничка компанија (САР) преку континуирана соработка, што ќе ја обликува иднината на секторот за железнички транспорт и логистика низ регионот [Советот за соработка во Персискиот залив] (ГЦЦ) “.

„Нашиот договор со Саудиската железница е усогласен со стратешката улога на Етихад железницата во развојот на секторот за логистика и мобилност на ОАЕ. Ние гледаме да придонесеме за тековниот процес на сеопфатен развој насочен кон постигнување на економската визија на ОАЕ и владините стратегии, додека оптимално ги користиме достапните ресурси и можности. Нашата експертиза во железничкото работење, заедно со силното присуство на таленти на ОАЕ низ нашата компанија, ќе го поттикне и зајакне трансферот на знаење со нашите колеги во Саудиска Арабија. Преку ова партнерство, ние гледаме да овозможиме наш заеднички развој, дополнително усогласување со барањата на овој амбициозен проект “, додаде тој во својата изјава.

Башар Ал Малик, извршен директор на Саудиска железница, коментира: „Нашиот договор доаѓа по стратешките и братски односи помеѓу Кралството Саудиска Арабија и ОАЕ. Ние споделуваме длабоки историски врски и смела визија за иднината, засилени со нашите слични погледи за низа различни гледишта. Такво партнерство се негува со континуираната соработка на нашите нации и нашата заедничка визија за интеграција на нашите транспортни сектори. Ова е особено значајно за железничкиот сектор, кој нуди клучна улога во поширокиот социјален и економски развој “.

„Нашето партнерство со Етихад железница ја покажува интегралната улога на Саудиската железничка компанија во развојот на Кралството Саудиска Арабија, работејќи на постигнување на целите на Визија 2030 и обезбедување на глобална логистичка услуга за Кралството. Понатаму, укажува на тоа како сакаме да обезбедиме безбедни и сигурни решенија за транспорт, како и започнување на заеднички услуги за набавки. Изнајмувањето возови и возила и обезбедувањето резервни делови за одржување придонесува за понатамошни можности за развој на секторите. Ова партнерство ја подобрува употребата на нашите национални можности и експертиза: карактеристика на поширокиот етос на САР. Откако строго ги имплементираше меѓународните стандарди, САР овозможи нови партнерства, обезбедувајќи обука и услуги за локалните и регионалните транспортни компании “, објасни тој.

Стратешкиот договор исто така ќе поддржува идентификување на иницијативи во иднина, како што се оние од областа на технологијата и набавките, осигурувајќи дека наставните програми за обука се ажурирани, оптимално време на одржување и други програми што ја подобруваат размената на информации во секторот за логистика и мобилност.

Покрај тоа, договорот го олеснува изнајмувањето на локомотиви и размената на резервни делови, како и обуката на инженерите и студентите во оперативните процеси и понатамошниот развој на компетенциите во различни технички области.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *