„ГУНВОР“ ИНВЕСТИРА ВО РАЗВОЈ НА ЕЛЕКТРИЧЕН БРЗ ФЕРИБРОД

Трговската куќа со нафта и стоки „Гунвор“ купи акционерски удел во „Артемис Технолоџис“, технолошки старт ап компанија со седиште во Северна Ирска, чија цел е да се изгради брз хидроглистерски фериброд, користејќи ја интелектуална сопственост развиена во натпреварувањето на Светскиот куп во трки.

Визијата на Артемида е да се изгради брод со „автономно контролирано хидроглисло од јаглеродни влакна“ што содржи интегриран пропелер. Изведено од искуството на Артемис во развојот на трките на Светскиот куп (фирмата ги има своите корени во тимот „ Artemis Racing “), технологијата е наменета да биде „првото остварливо решение за рано усвојување на брз поморски транспорт со нула емисии“, во фирмата. Артемис вели дека неговиот систем може да го намали влечата од типичниот дизајн на брз фериброд или пасивен хидроглистер за дури 90 проценти, отворајќи нов хоризонт за комерцијално одржлив, електричен брз транспорт.

Проширувајќи се на своите електрични пловни објекти со хидроглистер, Артемис развива и автономна катамаран едрилица од 45 метри. Тоа ќе биде „првиот светски комерцијален брод на хидроглисло и самообновлива енергија, способен да работи без потрошувачка на фосилни горива“, соопшти фирмата. Користејќи двофункционален мотор на електричен погон, тој ќе генерира електрична енергија (и повлече) за полнење на батериите во тек на едрењето, а потоа ќе ја искористи зачуваната енергија за да се движи напред кога се слаби ветровите. Неговата планирана максимална брзина е 50 јазли, споредлива со брзината на модерниот катамаран во Купот на Америка.

„Артемис технолоџис работи на голем број привлечни иновации што ќе помогнат во декарбонизирање на поморскиот сектор во време кога постои зголемена побарувачка за ниско-јаглеродни алтернативи“, изјави Торбјерн Тернквист, претседател на групацијата Гунвор.

Gunvor се обврза да го намали јаглеродниот отпечаток на стоките што ги тргуваме и нашите индустриски процеси, како и да ги истражи релевантните комерцијални можности. Нема магично стапче за прашањето за климатските промени. Потребно е многу работа за да се дојде до решенија “.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *