ВО СРБИЈА УКИНАТИ СЕ КАМИОНСКИТЕ ТРАНЗИТНИ КОНВОИ И ПОЛИЦИСКАТА ПРИДРУЖБА

Српската министерка за градежништво, транспорт и инфраструктура, Зорана Михајловиќ објави дека од вчера, 02.04.2020 г. е укината полициската придружба на камиони кои транзитираат низ Србија, што ќе овозможи побрз транспорт на стока до крајните клиенти.

Србија го направи првиот чекор и веруваме дека нашите колеги од регионот, со кои имавме добра и многу интензивна соработка од почетокот на кризата предизвикана од пандемија на коронавирусот, наскоро ќе донесат слични мерки – изјави Михајловиќ.

Таа додаде дека овие мерки се подготвени во координација со Сообраќајната полиција и Управата за гранична полиција, со кои Министерството интензивно соработува за да обезбеди непречено движење на товарниот патен превоз во услови на коронавирус.

Бензински станици на „зелените линии“

За транзитните камиони, дефинирани се „зелени линии“ и заедно со Министерството за рударство и енергетика, идентификувани се вкупно девет бензински пумпи на кои ќе можат да престојуваат возачите.

Бензинските пумпи ќе бидат видно обележани со знак со ознака „Транзит“, а ќе бидат отпечатени летоци со информации на седум јазици што возачите ќе ги добијат при влез во Србија, а ќе вклучува и мапа на Србија со „зелените линии“ што ги означуваат локациите на пумпите каде може да наполни гориво.

Дежурните бензински станици за транзитните камиони ќе бидат распоредени по најфреквентните транзитни рути, кои работат 24 часа на ден, со сите капацитети потребни за камиони и возачи, вклучително и големи камионски паркинг места, храна и кафе што треба да се понесат, полнење на ТАГ уредите, безжичен интернет и менувачници.

Овие се следниве бензински пумпи:

  • МОЛ Србија во непосредна близина на ГП Хоргош, во насока на напуштање на Србија во Унгарија,
  • МОЛ Србија во непосредна близина на ГП Хоргош, кон Белград,
  • МОЛ Србија кај ГП Батровци, кон Хрватска,
  • ОМВ Србија кај ГП Батровци, 29 километри по влегувањето во Србија,
  • ССГ Наис, Ниш, ГАЗПРОМ,
  • ССГ Фонтана, Ниш, ГАЗПРОМ,
  • ЕКО Сопот, Мали Пожаревац,
  • ЕКО Врчин,
  • ССГ Пријепоље, НИС.

„Овие мерки се со двојна корист, бидејќи од една страна ќе имаме забрзан транзит низ Србија, а од друга страна, помал товар на припадниците на МУП за придружба на конвоите со камиони. Исто така, пократките запирања на камионите на границите и значителното скратување на вкупната должина на патувањето е исто така важно за безбедноста на патиштата, бидејќи возачите поминуваат до три дена низ Словенија, Хрватска и Србија, кога чекаат на граничните премини за да се формираат конвои“, изјави Михајловиќ.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *