ВО МОСКОВСКОТО МЕТРО Е ПУШТЕН ВО УПОТРЕБА НОВ ДЕЛ ОД ЛИНИЈАТА „ГОЛЕМИОТ КРУГ“

На 7 декември 2021 година, претседателот на Руската Федерација Владимир Путин (преку видеоконференција) и градоначалникот на Москва Сергеј Собјанин отворија дел од Големата кружна линија (BCL) на московското метро на југ и запад од градот.

Делот ги вклучува следните станици: Терехово, Кунцевскаја, Давидково, Аминјевскаја, Мичурински проспект, Проспект Вернадского, Новаторскаја, Воронцовскаја, Зјузино и Каховскаја.

Ова отварање е огромен настан за градот. Од 1935 година, за прв пат во Москва беа отворени 10 станици одеднаш. Новата делница ќе биде долга повеќе од 21 километар: тоа е најдолгата делница во историјата на московското метро, ​​отворена за патници во исто време.

Десетте нови станици ќе ја подобрат пристапноста на транспортот за жителите на 11 области на градот со 1,4 милиони жители. Скоро 450 илјади луѓе ќе ги имаат станиците BCL во близина на домовите. Благодарение на новиот дел од метрото, патниците секојдневно ќе заштедуваат 35-45 минути патување.
Делниците од радијалните линии во внатрешноста на BCL ќе станат послободни до 22%, станиците на клучката со BCL ќе станат послободни до 27-60% и патиштата долж BCL ќе се растеретат до 17%.

„Денес е историски ден за градот. Претседателот на Русија и градоначалникот на Москва го отворија најдолгиот дел од московското метро во целата негова историја, кој е одеднаш пуштен во употреба. Денеска беше отворена и станицата Аминевскаја на идниот московски централен круг 4, поврзана со подземен премин со прстенот“, изјави Максим Ликсутов, заменик градоначалник на Москва за транспорт.

Линијата „Големиот круг“ е најголемиот проект спроведен со директно учество на градоначалникот на Москва.

Целосното отварање на BCL е планирано кон крајот на 2022 година – почетокот на 2023 година, при што јазолот ќе има 31 станица. Целосното лансирање на BCL ќе го поедностави движењето на 3,3 милиони граѓани на Москва кои живеат во 34 области. BCL ќе биде најдолгата метро линија во светот. Неговата должина е 70 километри, што е 3,5 пати подолга од постоечката линија 5 (Кружната линија) и за четврт подолга од метро линијата во Пекинг (линија 10) – досега глобален лидер по должина.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *