ВОЈНАТА ГО ВЛОШУВА НЕДОСТИГОТ НА РАБОТНА СИЛА ВО ЛОГИСТИЧКАТА ИНДУСТРИЈА

Војната во Украина го влошува недостигот на персонал во германската транспортна индустрија, бидејќи украинските возачи на камиони се повикуваат на воена служба во својата татковина. 

Портпаролот на одборот на директори на Федералната асоцијација за патен транспорт и логистика (BGL), Дирк Енгелхард, изјави дека во 2021 година, околу седум отсто од камионите што се користат во Германија имале украински возачи зад воланот. Според тоа, тие главно возат за полски и литвански шпедитери кои се на пат во име на германски компании.

„Поради недостигот на возачи на камиони што е надвор од контрола низ Европа, овие возачи не можат да се заменат на краток рок“, изјави Енгелхард.

Само во Германија недостасуваат меѓу 60.000 и 80.000 возачи. Поради дополнителниот недостиг на возачи, ланците на снабдување се уште понапнати од порано. Веќе има празнини на полиците на супермаркетите бидејќи новите стоки не можат да се испорачаат доволно брзо – без оглед на тесните грла за испорака предизвикани од војната во Украина.

Сепак, индустријата е оптоварена и со високите цени на горивото и другите растечки трошоци. Дополнително, сега е додаден и порастот на цените предизвикан од војната во Украина, изјави Енгелхард.

„Многу транспортни компании ја достигнаа својата финансиска точка на прекршување. Според негова проценка, постои ризик од банкротства во германската транспортна логистичка индустрија – „тогаш сериозно би биле загрозени понудата на населението и економијата“, предупреди претставникот на здружението.

Извор: ntv.de, mba/AFP

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *