ВИДЕРОЕ ГО ВОВЕДУВА ЕЛЕКТРИЧНИОТ АВИОН P-VOLT НА TECNAM

Скандинавската регионална авиокомпанија Видерое во четвртокот се обврза да го воведе новиот електричен авион P-Volt на Tecnam во комерцијална употреба почнувајќи од 2026 година. Ролс-Ројс Електрик развива погонски систем за авионот за девет патници, кој се базира на постојниот на Tecnam Модел со дво клипен мотор P2012 Traveller.

Новиот оддел за електричен погон  на Tecnam и Rolls-Royce со седиште во Италија ги објави плановите за развој на P-Volt во октомври 2020 година. Од 2018 година, компаниите работеа на програма за претворање на четири-седишниот авион P2010 со хибриден-електричен погон за употреба на H3PS1 погонски систем развиен заеднички од страна на Ролс-Ројс и Ротакс.

Ролс-Ројс го основа својот оддел за електрични уреди во 2019 година, по преземањето на бизнисот со е-авиони на Сименс од групата аеро мотори. Во истата година, Ролс-Ројс и Видерое започнаа заеднички истражувачки проект за проценка на опциите за воведување електрични авиони.

Способноста за кратко полетување и слетување на P-Volt го прави погоден за услуги до многу мали аеродроми што Видеро ги опслужува низ Норвешка. Пред пандемијата „Ковид“, авиокомпанијата изведуваше 400 дневни летови на 44 аеродроми, со околу три четвртини од линиите што се протегаа на помалку од 275 км (172 милји). Норвешката влада врши притисок за воведување на електрифициран авион на домашните летови од 2030 година за да се исполни целта за 80 проценти намалување на емисиите до 2040 година.

Видерое не прецизираше точно колку авиони П-Волт ќе купи како оператор за лансирање на програмата, но извршниот директор Штајн Нилсен посочи дека испораките можат да започнат во 2025 година. Неговата флота во моментов се состои од мешавина од поголеми 40 Bombardier Dash 8 и три Ембраер Е190-Е2. Компанијата не соопшти колку од тие авиони ќе задржи за подолги линии и услуги на поголемите аеродроми, но планира да распореди П-Волт главно за летови на северот на Норвешка и по долгиот западен брег на земјата.

Два мотори од 375 КС Lycoming TWO540C1A го напојуваат постојниот P2012, чиј опсег надминува само 1.000 милји. Опсегот на P-Volt веројатно ќе биде значително помал, но Tecnam сè уште не го потврдил тој аспект од неговата изведба.

Објавувањето дојде само неколку часа откако Ролс-Ројс објави загуба во 2020 година од 3,2 милијарди фунти (4,5 милијарди долари), скоро целосно како резултат на влијанието на пандемијата „Ковид“ врз бизнисот со неговите моторни комерцијални авиони. Во 2019 година оствари профит од 583 милиони фунти.

Како одговор на кризата, Ролс-Ројс скрати околу 7.000 работни места, заштедувајќи повеќе од 1 милијарда фунти за финансиската година. Исто така, собра дополнителен капитал од инвеститорите преку нови емисии на џартии од вредност.

Групата рече дека во 2021 година очекува летање на своите големи турбо-фанови за да се опорават на околу 55 проценти од нивоата забележани во 2019 година. Сепак, очекува испораките на нови мотори да останат потиснати неколку години.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *