АЕРОДРОМИТЕ ВО СКОПЈЕ И ОХРИД ПОВТОРНО СЕ ОТВОРААТ СЕ РЕДОВЕН АВИО СООБРАЌАЈ

Двата меѓународни аеродрома во РС Македонија – Скопје и Охрид – повторно ќе се отворат за комерцијален сообраќај во среда, 1 јули, одлучи владата.

Земјата, исто така, ги укина сите ограничувања и услови за влез како за локалните така и за странските државјани од овој петок, 23 јуни. Охридскиот аеродром е затворен од 15 март, додека скопскиот на 19 март ги затвори вратите за комерцијален сообраќај.

Нови правила на аеродромите

„Патниците мора да пристигнат на аеродромот најмалку три часа пред нивниот лет, да ја стават заштитната маска пред да влезат во терминалната зграда и да ја носате додека не заврши нивното патување на нивната крајна дестинација.

Тие мораат и да ги дезинфицираат рацете на влезот од зградата и да одржуваат постојан физички оддалеченост од другите “, рече генералниот директор на аеродромскиот оператор ТАВ Македонија, Алпер Ерсој.

Како што објаснуваат од ТАВ Македонија во однос на Меѓународниот аеродром Скопје, при заминувања (Departures), единствен отворен влез за патниците во терминалната зграда ќе биде влезот Ц, при што пред влегување секој патник ќе треба да стави заштитна маска, да ја покаже авионската карта (печатена или на телефон) на аеродромските агенти за безбедност, да помине преку патосница за дезинфекција на чевлите, а потоа и да ги дезинфицира рацете на бесконтактните диспанзери за дезинфекција на раце, поставени на самиот влез од зградата.

“Бидејќи во земјава се регистриран случаеви на „Ковид-19”, почесто почнавме да ги чистиме и дезинфицираме нашите капацитети. Посебно точки што се најподложни на допирање. На пример, бројачи за регистрација, врати и рачки за ескалатор, екрани, лифт копчињата, авто-регистрацијата и контролните пунктови за багажот, количките за багажот и сите други предмети што се идентификуваат како најчесто користени површини, се дезинфицираат четири пати на ден “, додаде Ерсој.

Со цел да се избегне создавање непотребен метеж на шалтерите за регистрација, од ТАВ Македонија ги охрабруваат патниците што повеќе да ја користат опцијата за онлајн пријавување на патници и багаж за летовите преку веб страните на авио операторите согласно нивните услови.

Иако ТАВ има преку веб-страницата на аеродромот наведувачки линк кон авио операторите, каде што преку посебен линк секој патник може да пристапи до делот за онлајн регистрација од веб-страниците на авиокомпаниите, сепак најдобро е да пристапите директно до страната или апликацијата на вашиот авио оператор.

Најбараниот превозник, Wizz Air, ги обновува летовите од среда. Останати превозници кои најавија свое брзо враќање на скопскиот и охридскиот  аеродромo се Austrian Airlines, Edelweiss Air, LOT Polish Airlines i Turkish Airlines.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *