CMA CGM ГО ПРЕВЗЕМА ШПАНСКИОТ ЖЕЛЕЗНИЧКИ ОПЕРАТОР CONTINENTAL RAIL

Француската компанија за контејнерски превози CMA CGM Group се здоби со акции во еден од најголемите шпански приватни железнички оператори,

Повеќе

РЕИЛ КАРГО АВСТРИЈА ЌЕ КУПИ 1400 НОВИ МОДУЛАРНИ ВАГОНИ

Австрискиот железнички оператор планира инвестиција од 200 милиони евра во обнова на товарниот возен парк. Подружницата на австриските федерални железници

Повеќе

СРБИЈА КАРГО И ХЖ КАРГО НАЈАВУВААТ ЗАЈАКНУВАЊЕ НА СОРАБОТКАТА

Пазарот полека се буди, а Србија Карго и Хрватски железници Карго „имаат потенцијал да ги задоволат сите потреби на економијата,

Повеќе

ЛАМБОРЏИНИ НА ШИНИ – RAIL CARGO GROUP ПРЕВЕЗУВА КАРОСЕРИИ ОД ГЕРМАНИЈА ДО ИТАЛИЈА

Производителот на луксузни спортски автомобили Lamborghini направи уште еден чекор кон одржливоста, насочувајќи ги своите логистички операции кон зелени  транспортни

Повеќе

ЕВРОПСКА СТРАТЕГИЈА ЗА МОБИЛНОСТ – ТОВАРНИОТ ЖЕЛЕЗНИЧКИ СООБРАЌАЈ ЌЕ БИДЕ ДВОЈНО ЗГОЛЕМЕН ДО 2050 ГОДИНА

Европската комисија ја објави својата стратегија за одржлива и паметна мобилност и акционен план за трансформација на европскиот транспорт. Целите

Повеќе

ГОЛЕМИ ПЛАНОВИ НА ЧД КАРГО ЗА БАЛКАНОТ

Чешката државна железничка компанија, ЧД Карго продолжува да се шири на странските пазари. Во текот на минатата недела заврши воспоставувањето

Повеќе

ПОТПИШАН Е ДОГОВОР ЗА ЗАЕМ ОД 102 МИЛИОНИ ЕВРА ЗА МОДЕРНИЗАЦИЈА НА ПРУГАТА БЕЛГРАД – НИШ

Српскиот министерот за финансии, Синиша Мали, во Белград потпиша договор за заем за проектот за модернизација на железничкиот сектор во

Повеќе

ВО ВРЕМЕ НА НЕДОСТИГ НА ТОВАРНИ ВАГОНИ ТАТРАВАГОНКА СЕ ШИРИ НА БАЛКАНОТ

На крајот на март, словачката компанија Татравагонка започна со производство во Фабриката за железнички возила во Хрватска, Гредељ (ТЖВ Гредељ),

Повеќе

ПОСЛЕ НЕКОЛКУ ГОДИНИ ПОТПИШАН Е ДОГОВОРОТ ЗА ИЗГРАДБА НА ВТОРИОТ ЖЕЛЕЗНИЧКИ КОЛОСЕК ПОМЕЃУ ДИВАЧА И КОПЕР

Компанијата 2TDK, која управува со проектот за изградба на вториот железнички колосек на пругата помеѓу Дивача и Копер, денес потпиша

Повеќе

MSC ЗАПОЧНУВА НОВА ИНТЕРМОДАЛНА УСЛУГА ПОМЕЃУ АЗИЈА И ЕВРОПА

MSC лансираше нова интермодална услуга што ги поврзува Азија и Европа. Решението ги комбинира поморските и железничките услуги, од Кина,

Повеќе