MAERSK КУПИ ДВЕ КОМПАНИИ ЗА ЛОГИСТИКА И Е-ТРГОВИЈА

Данската компанија MAERSK инвестира скоро 1 милијарда американски долари во две зделки за да ја зајакне својата позиција во електронската трговија и крајната испорака во снабдувањето.

Две B2C компании, кои се клучни играчи во логистичката индустрија и е-трговијата, ќе станат дел од данската бродска и логистичка компанија АП Молер-Маерск. Се известува дека компанијата ќе се здобие со американско управување на компанијата со видлив снабдувачки ланец (Visible SCM) и холандскиот B2C Europe Holding B.V. (B2C Европа).

Со седиште во Солт Лејк Сити (Јута, САД), Visible SCM ќе им овозможи на клиентите на Маерск да да примаат пратки кај 75% од американското население во рок од 24 часа и до 95% во рок од 48 часа. Visible SCM известува дека во моментов обработува 200.000 нарачки дневно и 200 милиони пратки годишно. Со овој договор, Маерск го зајакнува своето присуство во Северна Америка. Договорот беше успешно завршен на почетокот на август 2021 година.

B2C Европа се фокусира на услуги за достава на пратки за трговци и стокови марки, како и за логистички компании, со посебен фокус на прекугранични испораки. Договорот, потпишан на почетокот на август, се очекува стекнувањето да заврши во четвртиот квартал на 2021 година, со регулаторно одобрување.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *