FEHMARN BELT CONSTRUCTION ЗАПОЧНА СО ИЗГРАДБА НА ТУНЕЛ ПОМЕЃУ ДАНСКА И ГЕРМАНИЈА ПРЕКУ ДИГИТАЛНО КРШЕЊЕ НА ТЛОТО

Почетокот на изградбата на ферманскиот појас меѓу Германија и Данска беше обележан со дигитално кршење на теренот на 1. јануари 2021 година наместо со физичка церемонија во Радбихавн, која беше планарана да се одржи на 4. јануари, а откажана поради пандемијата со корона вирус.

Тунелот кој е долг 18 км е предвиден да ги поврзе Путгарден на островот Фемарн до Родби на данскиот остров  Лоланд со помош на експресен пат со четири ленти и електрифицирана двоколосечна железничка линија, како и коридор за одржување и евакуација. Тунелот ќе биде широк до 47 метри и висок до 13 метри, а ќе се гради со помош на монтажни делови кои ќе бидат потопени во канал на морското дно.

На дигиталото кршење на земјата присуствуваа министерот за транспорт на Данска, Бени Енгелбрехт, германскиот министер за транспорт Андреас Шеуер, министерот за транспорт на Schleswig-Holstein, Бернд Бухолц и координаторот на ЕУ за коридорот can-Med Corridor, Пат Кокс.

Физичката церемонија како замена за откажаниот настан би требало да се случи во текот на оваа година.

Во април 2015 година, данската влада, даде конечно еколошко одобрување за проектот, а во Данска ги овласти државните компании Femern A/S и Femern A/S Landanlaeg да ја управуваат и конструираат врската со придружните градежни работи во Данска.

Во мај, 2016 година, Femern Link Contractors (FLC), освои три од договорите за север и југ и порталските канали  и одделите за рампи на врската, за кои се очекува дека ќе треба 8 и пол годишен период за нивна изградба.

Договорот за откопување и мелиорација беше доделен на  Fehmarn Belt Contractors (FBC), кој го сочинуваат Boskalis International и Van Oord Dredging and Marine Contractors, Холандија and Hochtief Solutions, and Ed Züblin, Германија.

Во ноември, федералниот управен суд во Лајпциг отфрли шест жалби поднесени од две здруженија  за заштита на животната средина, три компании вклучувајќи ги Scandlines, операторот на постојната фериботска линија Путгарден – Родби и градот Фемарн, против изградбата во германскиот дел.

Првичните работи вклучуваат изградба  на фабрика за тунелски елементи во Родби и тунел – портал на Лоланд. Ова ќе биде проследено со производство на  тунелски елементи и нивно поставување на морското дно.

FBC започна со изградба на  работно пристаниште во Родби,  пролетта 2020 година, а оваа година ќе се започне со изградба на работно пристаниште во Путгарден  и ископ на каналот за елементите на тунелот.

„Сега може да започне една од најголемите градежни работи во данската историја. “ – – изјави Енгелбрехт. „ Многу илјадници вработени ќе имаат постојано вработување во Радбихавн во следните 8 и пол години. Со нетрпение очекувам да го користам тунелот во 2029 година.“ – додава тој во својата изјава.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *