СО КАПАЦИТЕТ ОД 24.004 TEU, EVER ALOT ГИ РУШИ РЕКОРДИ

Речиси завршениот контејнерски брод Ever Alot неодамна беше претставен на јавноста во бродоградилиштето Џиангнан Чангксинг, Кина. Со капацитет од 24.000

Повеќе

НАЈГОЛЕМИОТ ПРОБЛЕМ ВО 2022 ГОДИНА ЌЕ БИДЕ ДА СЕ НАЈДАТ МЕСТА НА КОНТЕЈНЕРСКИТЕ БРОДОВИ?

Обезбедувањето простор на контејнерските бродови би можело да биде најголемиот предизвик за логистичкиот сектор во 2022 година, според новото истражување

Повеќе

ИЗВЕШТАЈ: ЗГОЛЕМЕНИТЕ ЦЕНИ НА КОНТЕЈНЕРСКИТЕ БРОДОВИ ЈА ПРАВАТ КИНА НАЈДОБАР СОПСТВЕНИК НА БРОДОВИ ПО ВРЕДНОСТ

Според консултантската компанија VesselsValue, Кина стана најголемата нација во светот, сопственик на бродови според вредноста на флотата, менувајќи го долгогодишниот

Повеќе

ЗАБОРАВЕТЕ НА ТЕСЛА – ОВОЈ КОНТЕЈНЕРСКИ БРОД ВОЗИ ЧИСТО ЕЛЕКТРИЧНО И АВТОНОМНО

Се чини дека светот на електромобилноста штотуку започнува, а сепак се повеќе компании за мобилност го испорачуваат својот дел од

Повеќе

ХАОС НА ОКЕАНИТЕ – БРОДОВИТЕ СЕ КОРИСТАТ КАКО ПЛОВЕЧКИ МАГАЦИНИ

Насобирањето на контејнери најмногу се чувствува во најголемите светски центри за претовар на стоки. Товарите не се истоваруваат, контејнерите се

Повеќе

НА ПРИСТАНИШТЕТО ВО ГЕТЕБОРГ ЌЕ СЕ ПРОИЗВЕДУВА ВОДОРОД

Пристаништето и норвешката енергетска компанија Статкрафт планираат да изградат производствен и складишен капацитет за водород (H2), како и станица за

Повеќе

ДАЛИ ЦЕНИТЕ НА КОНТЕЈНЕРСКИОТ ТРАНСПОРТ ЌЕ СЕ ВРАТАТ НА НИВОТО ПРЕД КОРОНАТА?

Зголемената побарувачка за цела лепеза на стоки, недостигот на контејнери, пренатрупани пристаништа, премалку бродови, но и тешкотиите во обезбедувањето работна

Повеќе

COSCO ВЛЕГУВА ВО СОПСТВЕНИЧКИОТ ДЕЛ НА КОНТЕЈНЕРСКИОТ ТЕРМИНАЛ ВО ХАМБУРГ

COSCO станува малцински акционер во контејнерскиот терминал Толерорт во Хамбург. Оваа трансакција ќе го зајакне Хамбург како централноевропски јазол за

Повеќе

БРОДСКИТЕ ПРЕВОЗНИЦИ ПОВТОРНО НАРАЧУВААТ НОВИ БРОДОВИ

Економијата закрепнува, транспортните услуги се барани, но контејнерските бродови се во недостиг. Сопствениците на бродови сега нарачуваат повеќе бродови по

Повеќе

КИНЕСКАТА СТРАТЕГИЈА „НУЛТА-КОВИД“: НОВ УДАР ЗА СВЕТСКАТА ТРГОВИЈА

Кинеското раководство е решено да го потисне секое жариште на короната – масовни тестирања, строг карантин, остри мерки. Со овие

Повеќе