15-ТА ВЕБ-КОНФЕРЕНЦИЈА НА ЖЕЛЕЗНИЧКАТА АСОЦИЈАЦИЈА УИЦ КОВИД 19 ОДРЖАНА НА 24 НОЕМВРИ 2020 ГОДИНА

На 15-тиот онлајн состанок на Работната група на УИЦ Ковид-19, одржан на 24 ноември 2020 година, учествуваа околу 50 членови од целиот свет.

Марк Гигон, претседател на работната група, ги поздрави учесниците и даде преглед на претстојните презентации. Во врска со глобалната здравствена криза, тој го замоли Jeеф Молер, асистент потпретседател Транспортни системи и практики во АПТА (Здружение на американски железници) да даде ажурирање на состојбата во САД, бидејќи неодамна имаше некои значителни поместувања во однос на напредокот со вакцините.

Низа интересни презентации потоа беа испорачани од претставници на SNCB (Белгиска национална железница), UITP (Меѓународна асоцијација за јавен превоз), UIC’s Sustainable Development Unit and UIC’s Passenger Department.

Клучните теми на презентациите вклучуваа:

  • Презентација на студија на случај: MoveSafe – развој на проценки за возење во реално време за поддршка на социјалното дистанцирање во SNCB: Стефан Костјур, дигитален менаџер за продажба и маркетинг, раководител на лабораторија за иновации, SNCB
  • Како се шири вирусот Ковид-19 на јавни простори? Преглед на литература на научно истражување: Мирчеа Стериу, менаџер за статистика – знаење и иновации, UITP
  • Улога на железницата во зеленото закрепнување: Луси Андертон, раководител на единицата за одржлив развој на UIC
  • Нов редовен извештај: Филип Лоранд, виш советник оддел за патници во UIC

Филип Лоранд, виш советник на UIC и член на внатрешниот тим на Работната група, потоа даде ажурирање за Извештајот за напредокот во врска со Новата нормала, бела книга што во моментов се подготвува во соработка со консултантската фирма Роланд Бергер. Целта на документот е да даде насоки за иднината во однос на тоа како трендовите ќе влијаат на мобилноста на железницата и како да се предвиди овој пост-ковиден период до 2025 година. Доприносот од членовите ќе биде вклучен во овој извештај врз основа на одговорите од прашалникот Нова нормала , чиј рок е продолжен до 3 декември.

Посебно акцент беше даден на учесникот Ерик Ван Минсел, раководител за меѓународни работи во NMBS/SNCB, кој е номиниран за Специјалната награда за достигнување во спшречување на ширењето на Ковид-19. Номинираните ќе ги презентираат своите достигнувања и предизвици за време на он-лајн веб-семинар кој ќе се одржи во рамките на неделата на виртуелни европски награди за управување со ризици, организирана од ФЕРМА (Федерација на европски здруженија за управување со ризици) и комерцијален ризик Европа од 7 – 11 декември 2020 година.

Завршните зборови беа дадени од страна на Марк Гигон, кој им се заблагодари на учесниците за нивниот придонес и изрази особено срдечна благодарност на г-ѓа Карине Хоер од Германски железници, бидејќи тоа беше нејзиниот последен состанок на Работната група и и посака сè најдобро за во иднина.

Сите документи за упатства може да се консултираат на посветената веб-страница на UIC, Ковид-19, која редовно се ажурира со најновите видеа, написи за вести, вебинари и друг аудиовизуелен материјал: https://uic.org/covid-19

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *