ЧЕТИРИ ЖЕЛЕЗНИЧКИ ОПЕРАТОРИ ЌЕ СОРАБОТУВААТ ВО НАСОКА НА ПРОШИРУВАЊЕ НА УСЛУГИТЕ КАЈ НОЌНИТЕ ВОЗОВИ

ЕВРОПА: Националните железнички оператори на Германија, Австрија, Франција и Швајцарија се согласија да соработуваат за проширување на меѓународните услуги кај ноќните патнички возови, што укажува на тоа дека сега постои политичка подготвеност да се обезбеди рамката потребна за долгорочен успех.

„Водечките железници во Европа ги здружуваат своите сили за ноќниот воз“, рече извршниот директор на ДБ, Ричард Луц на 8 декември. „Ова е добар ден за климата, за нашите клиенти и за здружувањето на Европа на пругите.“

Проширувањето ќе се заснова на мрежата Nightjet на Австриските федерални железници, користејќи го брендот како гаранција за стандардите за квалитет. Наредните вечерни скокови што се планираат се:

  • Декември 2021 година: Виена – Минхен – Париз и Цирих – Келн – Амстердам;
  • Декември 2022 година: Цирих – Рим;
  • Декември 2023 година: Виена / Берлин – Брисел / Париз;
  • Декември 2024 година: Цирих – Барселона;

Предвидени се и услуги од Цирих до Рим, Милано и Венеција.

Извршниот директор на Швајцарските железници, Винсент Дукот, изјави дека соработката меѓу четирите државни железници „ни овозможува брзо да ги спроведуваме нашите планови за проширување“.

Сепак,  во заедничката изјава на четворицата извршни директори се истакна дека „услугите за прекуграничните ноќни возови се оперативни предизвици и бараат заеднички напор и политичка поддршка“.

Луц изјави дека проширувањето на мрежата ќе бара операторите да работат заедно како тим со јасна поделба на одговорностите, наместо секоја железница да вложува мали напори за обезбедување услуги кај ноќните возови.

„Само преку интензивна соработка помеѓу железниците во Германија, Франција, Швајцарија и Австрија можеме значително да ја прошириме мрежата Nightjet и со тоа да понудиме уште поголема подвижност на климата во Европа“, додаде извршниот директор на Австриските федерални железници Андреас Мати.

Претседателот на Француски железници, Жан-Пјер Фаранду рече дека соработката дава добра можност да ги надополни домашните услуги на Франција преку ноќните возови во меѓународната понуда.

Сите операторите ги истакнаа еколошките придобивки од железничкото патување во споредба со авионскиот, а министерот за климатски дејствија на Австрија, Леоноре Гевеслер рече дека „ноќните возови се иднината на подвижноста на климата во Европа“.

Групата Back-on-Track, која лобира за враќање на ноќните возови, изјави „и покрај нашата радост за добрите намери и силните амбиции“ на четирите оператори, се сметаше дека иницијативата треба да се прошири во обем и да вклучи повеќе европски дестинации како што се Лисабон, Мадрид , Кобенхаген, Стокхолм, Осло, Белград, Будимпешта и Букурешт.

„Партнерите кои сакаат да придонесат за идната мрежа на ноќни возови мора да имаат можност да го сторат тоа“, изјавија од Back-on-Track. „ЕУ како наднационален актер може да придонесе со инвестиции и координација; но ние исто така се повикуваме на учество на железничките оператори од помалите држави и на приватните оператори кои покажаа способност и подготвеност да воведат свои линии за ноќни возови. “

Групата ALLRAIL на независни оператори и трговци изрази загриженост дека четирите државни железници формираат „картел“ кој е „заробен во неуспешен модел на минатото“. ALLRAIL смета дека ќе биде тешко за операторите со ноќни возови со отворен пристап да се натпреваруваат со државните оператори поддржани од даночните обврзници, додавајќи дека ова може да ги натера носителите на должност да станат „седативни и самозадоволни“, а потоа политичарите да не сакаат да ги финансираат услугите.

ALLRAIL би сакал да види алтернативен модел кој ќе им обезбеди на сите оператори еднакви можности за финансирање на возниот парк, како и ниски такси за пристап до инфраструктурата и непристрасна продажба на билети.

Генералниот секретар Ник Брукс изјави: „Можеби се чини дека колку повеќе нови услуги, толку подобро“, но Европа не треба да падне во оваа стапица. Во оваа ера на Зелениот договор, ризикуваме јавни пари да убијат приватни инвестиции.“

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *