СО КАМИОН ПОМИНАЛЕ 584 МИЛИОНИ КИЛОМЕТРИ И ПОМОГНАЛЕ ВО БОРБАТА ПРОТИВ КОРОНАВИРУСОТ

Кампањата #TruckAtHome беше започната на 30 март. Задачата беше едноставна – да се превезат што е можно повеќе нарачки. По само 24 часа, играчите поминаа 120 милиони километри. Според изработувачите на игрите, откако кампањата завршила на 6-ти април, се покажа дека виртуелните возачи извозеле повеќе од 584,5 милиони километри.

Вкупно, биле вклучени повеќе од 209,000 играчи, а рекордот бил срушен на самиот крај на кампањата, кога во еден ден над 61 000 луѓе седеа зад виртуелните тркала.

Виртуелна и вистинска помош

Бројките се импресивни, но останува прашањето – зошто сета оваа гужва? Одговорот е едноставен. Како прво, организаторите сакале да го поддржат апелот на властите во многу земји, односно да останат дома.

Прво, ги наградија најдисциплинираните играчи. После секои поминати 20 милиони километри, сите добија бесплатен клуч за игрите Steam. Севкупно, чешката компанија SCS Software дистрибуираше над 1.200 вакви клучеви.

Но, тоа не е сè. Второ, развивачот на играта сукцесивно обезбеди грантови за организации кои се борат против коронавирусот. Ги поддржуваа, меѓу другото, готвачите кои во Чешката Република подготвуваа оброци за болничкиот персонал и полицајците. Донирани се вкупно 15.000 евра.

The #TruckAtHome event has come to an end & we couldn't be more proud of our community 🙌Drivers from around the world…

Posted by Euro Truck Simulator 2 on Среда, 08 април 2020

Кампањата #TruckAtHome се одвиваше и надвор од виртуелниот свет. Вработените во компанијата исто така ги доставуваа најпотребните производи во болниците со камион.

Иако кампањата е завршена, креаторите на Euro Truck Simulator 2 уверуваат дека сакаат да продолжат да ја промовираат идејата да останеш дома. „Ние ќе продолжиме да ја прегледуваме содржината споделена со хаштагот (заедно со обележување на нашите профили, се разбира) и да наградуваме некои „куќни возачи “со бесплатни клучеви на Steam “.

Можеби ќе биде малку утеха кога треба да седите дома кога времето е убаво?

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *