СКАНИЈА ГО НАЗНАЧИ КРИСТИЈАН ЛЕВИН ЗА НОВ ИЗВРШЕН ДИРЕКТОР И ПРЕТСЕДАТЕЛ

Одборот на директори на Сканија објави дека  Кристијан Левин од ТРАТОН ЦОО ќе биде новиот извршен директор и претседател на Сканија почнувајки од 1. мај.

Кристијан Левин е главен извршен директор на производителот на комерцијални возила ТРАТОН ГРУП од јануари 2019 година и има повеќе од 20 години работно искуство во Сканија. Покрај неговата нова функција во Сканија, Левин ќе остане и член на Извршниот одбор на ТРАТОН СЕ, соопшти денеска компанијата.

Левин го наследи Хенрик Хенриксон, кој ја напушта Сканија по 23 години и повеќе од пет години како извршен директор, да се приклучи на H2 Green Steel, нов потфат што има за цел да започне со производство на челик без фосили до 2024 година. Хенриксон ќе остане во Сканија се додека не ја заземе Левин позицијата на извршен директор.

Не можевме да побараме подобар наследник од Кристијан Левин. Неговото искуство и знаење и за индустријата и за Scania е совршено прилагодено и ќе ја заштити посветеноста на Scania за одржливост и ќе го зајакне нејзиното патување во трансформација “- изјави Матијас Гриндлер, извршен директор на TRATON SE и претседател на Управниот одбор на Scania.

Кристијан Левин ја започна својата кариера во Сканија во 1994 година како приправник за управување и оттогаш извршува неколку раководни позиции. Тој има многу широко меѓународно професионално искуство и е магистер на науки по машинство на Кралскиот технолошки институт во Стокхолм. Исто така бил на позиција извршен потпретседател и шеф на продажба и маркетинг во Сканија пред да се приклучи на ТРАТОН.

Со посветен глобален тим во Сканија, ќе работам напорно за понатамошно движење кон одржлив транспортен систем. Како силен бренд на TRATON GROUP, ние ќе ја продолжиме успешната работа на Хенрик и ќе создадеме свет на мобилност што е подобар за бизнисот, општеството и животната средина “, – вели Кристијан Левин, ЦОО на групата ТРАТОН и назначен претседател и извршен директор на Сканија.

Претседателите на сите три синдикати во Сканија се недвосмислено позитивни за наименувањето на Кристијан Левин како извршен директор.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *