ПРОТОТИПОТ РЕВОЛУШН – МНОГУ ЛЕСНО ЖЕЛЕЗНИЧКО ВОЗИЛО СЕГА Е ПОДГОТВЕНО ЗА ТЕСТИРАЊЕ

Обединетото Кралство: Довршено е составувањето на прототипот Револушн – многу лесно железничко возило, кое сега е подготвено за тестирање за да се процени изводливоста за обезбедување на патнички услуги на нископрометни и споредни пруги каде високата цената за возење со конвенционалниот возен парк во моментов е пречка.

Тест возилото е произведено од Revolution VLR Consortium of Transport Design International, тело за безбедност и стандарди RSSB, компанија за лизинг Eversholt Rail, Warwick Manufacturing Group на Универзитетот во Ворвик, добавувач на мотори Cummins, производител на автономни подлошки RDM Group од Ковентри и Transcal.

Возилото има две управувачници, долго е 18 метри и има каросерија направена од рециклирани јаглеродни влакна, а прототипната конфигурација има капацитет од 56 патнички седишта.

Моторот на Каминс и дизел-електричниот погон се прилагодени на автомобилската технологија и даваат максимална брзина од 105 километри на час. Има литиум-титанат батерија за регенеративно сопирање и за овозможување на работа со нулта емисија до 30 км/ч во станици и населени места.

Возилото треба да биде погодно за работа на тешка железничка инфраструктура, а не на трамвајска, но ќе треба да се воведат посебни процедури за да се овозможи мешана работа со конвенционалните возови.

Возилото треба да помине тестови за валидација во железничкиот технолошки центар во Лонг Марстон, а потоа ќе оди на железничката поврзана локација во Ајронбриџ за демонстрација пред потенцијалните оператори од октомври.

Истражувачката програма VLR го има своето потекло од програмата за радикален воз, започната од Одборот за безбедност и стандарди во железницата во 2014 година, со тоа што TDI предложи лесен самооден воз, кој на крајот стана концепт „Револушн“ VLR и беше награден за развој од страна на Владата.

RSSB идентификуваше 35 правци што би можеле да бидат соодветни за VLR, а неколку оператори изразија интерес.

Карактеристиките на дизајнот и перформансите на Revolution VLR го прават атрактивен и одржливо решение за железничко возило кое може да сообраќа на пруги кои не се одржливи за конвенционален превоз, а се за повторно отворање што се предлагаат преку програмата„ Враќање на железницата “, изјави Тим Бурли, шеф за надворешни односи во членот на конзорциумот Еверсхолт.

Таа додаде дека RSSB е „возбуден од брзиот напредок на тест возилото Револушн VLR кон лансирање подоцна оваа година. Ова е доказ за големата иновација што може и ќе се случи кога ќе се поместат границите, се охрабруваат радикалните идеи и соодветно се поддржуваат, и се воспоставуваат и негуваат силни соработки во транспортниот сектор“.

Текстот е превземен со намера да предизвика размислување за обновување на превозот на поедини пруги кај нас, а кој во моментот немаат можност поради неисплатливоста за одржување, односно ремонт на пругата, како на пример Велес-Кочани, Б. Гумно – Сапотница итн.

Извор: www.railwaygazette.com

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *