ПОТПИШАН УШТЕ ЕДЕН ДОГОВОР ЗА ЗАЕМ ЗА „АВТОПАТОТ НА МИРОТ“ ШТО ГИ ПОВРЗУВА НИШ И ПРИШТИНА

„Автопатот на мирот“ е еден од водечките проекти на Западен Балкан, идентификуван од страна на Европската комисија во неодамна усвоениот план за економски и инвестиции. Во иднина ќе се приближи кон отпочнување на изградбата благодарение на заемот од 85 милиони евра од Европската банка за обнова и развој (ЕБОР), потпишана во средата на 25 ноември.

Заемот ќе ја кофинансира изградбата на делницата од 39 километри помеѓу градот Ниш и Плочник на југот на Србија. Делницата е дел од „Автопатот за мир“, долг 385 километри, што ќе го поврзува Ниш со Приштина, ќе продолжи кон Тирана и ќе заврши во Драч на Јадранското море.

Вкупната вредност на изградбата на првата делница помеѓу Ниш (Мерочина) и Плочник (Белоjин) е 255 милиони евра. Потпишаниот заем од ЕБОР го надополнува заемот од 100 милиони евра од Европската инвестициска банка (ЕИБ) и грант за инвестиции во ЕУ од над 40,6 милиони евра, како и финансирање за подготовка на проектот преку Инвестициската рамка на Западен Балкан (WBIF). Повеќе од 27 милиони евра се придонесени од српската влада.

Патот е класифициран како продолжеток на Трансевропската мрежа за транспорт (ТЕН-Т) и е дел од Коридорот 7 од основната мрежа на Западен Балкан. Проширувањето на Европскиот коридор Ориент/Исток-Медитеран во Србија и Косово го вклучува патот помеѓу Ниш – Мердаре – Приштина E80 / R7 (приближно 110 км), наречен „Автопат за мир“. Стратешки поврзан со Коридорите IV и X, оваа патна интерконекција е од голема важност за товарниот и патничкиот превоз во регионот бидејќи е најкратката рута помеѓу пристаништето Драч во Албанија и Југо-Источна и Централна Европа, како и со Медитеранот и земјите од Црното Море.

Постоечкиот пат на делот Ниш (Мерошина) – Плочник (Белоjин) во моментов се состои од две ленти со лошо израмнување и нередовно се одржува. Води низ урбаните области, со што претставува безбедносен ризик за локалните пешаци и згора на тоа, предизвикува големи доцнења за транзитните возила.

Проектот сега повлекува изградба на автопат за половина профил во должина од 32 км, вклучувајќи неколку мостови, тунели, надвозници и повеќе нивоа крстосници (клучки). Тоа е првиот (од трите) патни делници на автопатот Ниш – Мердаре – Приштина, кој има корист од финансирање на инвестиции според Агендата за поврзување преку WBIF.

Проектот се очекува да донесе неколку придобивки, вклучително и зголемување на брзината на патување до 100 км на час, значително намалување на времето на патување и со тоа намалување на влијанието врз животната средина врз урбаните области.

Исто така, се проценува дека просечниот годишен сообраќај ќе се зголеми за повеќе од 2.000 возила/ден, со што дневниот сообраќај ќе се искачи на околу 8.500 возила/ден во текот на првите две години. Се очекува да се отворат повеќе од 350 работни места за време на периодите на изградба, работење и одржување, а трговијата меѓу земјите во регионот се очекува да се подобри, што ќе има позитивни влијанија врз соодветните економии.

Европската унија ги финансираше сите активности за подготовка на проекти, преку WBIF. JASPERS (Заедничка помош за поддршка на проекти во европски региони) и CONNECTA (техничка помош за поврзување на Западен Балкан) исто така дадоа технички совет за време на подготовката на овој проект.

Г-ѓа Зузана Харгитаи, регионален директор на ЕБОР, Западен Балкан, изјави: „Следејќи ја нашата успешна соработка со српските власти за транспортни проекти, задоволни сме што сега можеме да придонесеме за изградба на овој нов автопат на југот на земјата. Тоа е инвестиција за развој на заедничкиот регионален пазар на Западен Балкан и олеснување на трговијата и движењето на луѓето“.

Г. Синиша Мали, Министер за финансии на Србија, изјави: „Овој проект е од значајно значење за регионалниот развој и подобрената поврзаност, овозможувајќи побрз и побезбеден превоз на патници и товар“.

Г. Томислав Момировиќ, министер за градежништво, транспорт и инфраструктура, изјави: „Со подобрената поврзаност на југот, Србија ќе биде позиционирана како клучна транспортна оска на југо-истокот на Европа“.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *