ПЕТТЕ НАЈГОЛЕМИ КАЗНИ ИЗРЕЧЕНИ НА ПРОФЕСИОНАЛНИ ВОЗАЧИ ВО ЕВРОПА

Последните неколку недели се води жестока дебата во медиумите и на политичката сцена дали контролата на камионите треба да се засили во ЕУ.

За подобро илустрирање на постојните проблеми со сериозни нарушувања во сообраќајот на патиштата, подготвивме пет најспектакуларни случаи во последните неколку месеци.

Данска: возење со прекорачена брзина со казна од 66 илјади евра

Германски возач е обвинет за сериозно кршење на правилата за возење и одмор во Данска. На крајот на февруари, данските полицајци запреле камион за инспекција управувано од 27-годишен возач од Германија. Полицајците забележале многу конзерви од енергетски пијалок во кабината на возилото.

Прелиминарната проверка на записите од тахографот покажале дека во последните 28 дена возачот продолжил да вози речиси секој ден по истекот на дневното работно време. Тој ја извадил возачката картичка од опрема за снимање и продолжил да вози без да го снима работно време. После темелната проверка, полицајците откриле дека човекот го надминал своето работно време во анализираниот период за дури 893%.

Во шест случаи, остатокот кој што требал да трае 9 часа, траел од 2 до 5 часа. Четири пати возачот возел помеѓу 16-22 часа без пауза, иако прописите овозможуваат максимум 10 часа помеѓу дневните периоди за одмор. Покрај тоа, не платил патарина за возилото. Против возачот се поднесени вкупно 28 пријави.

Вкупната парична казна изнесувала над 500.000 ДКК (околу 66.900 €), распределена помеѓу превозникот и возачот. Полицијата го конфискувала камионот како гаранција за паричната казна.

Германија: дефекти на системот за осигурување на товарот и повреда на работните часови на возачот чинеле 32 илјади евра

Германски полицаец забележал литвански камион што предизвикал сомнеж кај него. При проверката, на церада кај полуприколката можело да се види голема нерамномерност, што укажала на слабо обезбеден товар. Потврдени се сомневањата на полицајците, но ова е само почетокот на неволјите на 28-годишниот возач од Белорусија. Товарот, т.е. картонските кутии на палетите, не биле врзани со лента пред да го започне превозот.

Податоците од тахографот исто така покажале дека 28-годишник повеќе пати ги прекршувал правилата за часови на возачите. Во неколку наврати се случило тој да вози 16 часа и подолго време без прекин.

Дури и полицајците биле изненадени кога полицискиот компјутер ја пресметал висината на казната врз основа на сторените дела. Што се однесува до 28-годишниот возач на камион, започнати се постапки за дела што се казнети со парична казна од над 32 илјади евра.

Германија: 42k евра за прекршоци на работните часови на возачот

Пред три недели германската полиција вршела проверки на камиони. Еден од возачите ја прекршил регулативата за часови на возачот. По читањето на податоците од тахографот, полицијата открила дека во јули возачот го надминувал времето на возење скоро секој ден. Редовните периоди за одмор исто така не биле почитувани.

Возачот морал да плати вкупно 10.500 евра, а неговиот работодавец добил глоба во висина од 31.500 евра.

Италија: 3.500 евра за манипулирање со тахографот и неисполнување на правилата за работни часови на возачот

Во декември минатата година, италијанската полиција фатила возач на камион кој манипулирал со тахографот за време на контролата на пристаништето Бари.

При рутинска проверка, полицајците откриле дека тахографот во моментот на увидот бележел пауза од повеќе од 9 часа, иако возачот возел пред да застане на преглед.

Полицијата пронашла илегална направа за тахографот што манипулирала со него. Според локалните медиуми, возачот е казнет со 3.500 евра за манипулирање со тахографот и непочитување на правилата за време на работа и одмор, а истотака му е одземена и возачката дозвола.

Шпанија: шест месеци затвор и парична казна од 1080 евра за манипулирање со тахографот со магнет

На 22 јануари 2020 година, Врховниот суд на Шпанија издал критична казна во врска со манипулација со тахографот: пресуда поради мешање во работата на уредот донесува фалсификување на службени документи, што е казниво со парична казна и затвор.

Врховниот суд ја изрекол оваа казна на возачот кој манипулирал со тахограф со помош на магнет. Кривичната комора на Врховниот суд го осудил возачот на шест месеци затвор и парична казна од 1.080 евра за кривично дело фалсификување документи на возач на камион поради поставување на магнет на металниот дел од сензорот за движење на тахографот.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *