ПАМЕТНИ МОБИЛНИ РОБОТИ ВО СКЛАДОВИТЕ

Пандемискиот и навидум незапирлив пораст на електронската трговија го забрзува распоредувањето роботи во магацините, бидејќи компаниите користат флексибилни автоматски решенија за решавање на растечките предизвици на пазарот.

„Вие не можете да ги исполните барањата на современото тргување со системи изградени во претходната ера“, изјави Тери О’Анлон, директор за маркетинг во Греј Оранџ, компанија за мобилни роботика која користи вештачка интелигенција и машинско учење за да ги направи складишните операции поефикасни.

„Прилагодувањето стана основна алатка затоа што операторите треба брзо да одговорат на побарувачката на клиентите што интензивно флуктуира“, изјави О’Ханлон. GreyOrange нуди возен парк од автономни модуларни роботи за подредување (достапни во шест формати) кои ги преместуваат пакетите од приемот до испораката.

Според О’Ханлон, клучниот диференцијатор на компанијата е активен оперативен систем за учење кој им овозможува на уредите да комуницираат едни со други и да се прилагодуваат на промените во реално време, како што се менуваат начините за нарачка и испорака.

„Во споредба со традиционалните системи на фиксна автоматизација, мобилните роботи им даваат на компаниите високо ниво на автоматизација што е рентабилно“.

Факторот КОВИД 19

Инвестициите во магацинска роботика се зголемија за 57% во 2020 година, според неодамнешниот извештај на „Пичбук“, како резултат на фокусот на компаниите на решенија дизајнирани за намалување на трошоците за работна сила и подобрување на времето за испорака на е-трговија.

Пандемијата само го забрзува развојот на нови технологии за роботика, со одржување и чистење кои стануваат главна целна област на мобилната автоматизација. Еден месец по дебито на Breezy One, роботска анти-дезинфекција од COVID 19, роботска компанија Fetch Robotics објави лансирање на уште еден автономен мобилен робот за дезинфекција, SmartGuardUV, кој користи технологија за мапирање и 3Д-камера за автономно насочување на широк спектар на УВ радијација на ксенонска ламба.

Breezy One е дизајниран за големи простори како што се магацини, аеродроми и други поголеми локации кои имаат корист од длабоко чистење преку ноќ, рече Бери Филипс, шеф за маркетинг на Fetch, додека SmartGuardUV е дизајниран да дезинфицира површини што често се допираат (рачки, прекинувачи за светлина, табели, столици, итн.) и кои можат да се користат повторно веднаш по дезинфекција.

Тим од лабораторијата за компјутерска наука и вештачка интелигенција на МИТ (CSAIL), во соработка со Ava Robotics и Greater Boston Food Bankom (GBFB), дизајнираше нов роботски систем кој може да ги неутрализира аеросолизираните форми на коронавирусот.

Пристапот користи прилагодено UV-C осветлување дизајнирано во CSAIL, а потоа интегрирано со мобилната роботска база Ava Robotics. УВ-Ц светлината се покажа дека е ефикасна во убивање на вируси и бактерии на површини и аеросоли.

Роботот користи ултравиолетова светлина со кратка бранова должина за да убие микроорганизми и да ја наруши нивната ДНК во процес наречен ултравиолетово гермицидно зрачење. За време на тестирањето, роботот дезинфицирал простор за складирање 370 м2 за триесет минути.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *