НОВИОТ ЛИДЕР СЕ ИСКАЧИ ЗА 4 ПОЗИЦИИ НАГОРЕ НА СКАЛАТА ТОП 25 НА СНАБДУВАЧКИ ЛАНЦИ

Ова е ново издание на Топ 25 рангот на снабдувачки ланци. Оваа година, Сиско Систем (Cisco System) го зазеде првото место.

Најдобрите пет играчи од 2019 година останаа во првите пет исто така и оваа година, т.е. Колгејт-Палмолив (Colgate-Palmolive), Џонсон & Џонсон (Johnson & Johnson), Шнајдер Електрик (Schneider Electric) и Нестле (Nestlé).

Шест нови компании се приклучија на годинашниот список: Леново (Lenovo), Абви (AbbVie), Бритиш Американ Тобако (British American Tobacco), Рекит Бенкизер (Reckitt Benckiser), Биоген (Biogen) и Кимберли Кларк (Kimberly Clark).

Следниве компании паднаа на ранг листата: германски БАСФ (BASF), производител на спортски производи Адидас (Adidas), Самсунг Електроникс (Samsung Electronics), Ново Нордиск (Novo Nordisk), Хоум депот (Home Depot) и Акцо Нобел (Akzo Nobel).

Во нашето 16-то издание на Топ 25 на снабдувачки ланци, имаме импресивна група на лидери со нови искуства. (…) Земејќи во предвид дека значителен дел од економијата е затворен поради пандемијата COVID-19, на лидерите им е потребна агилна стратегија која им овозможува при организацијата на ланецот на снабдување да ги почуствува и да реагира на промените во деловниот контекст додека се случуваат. Нашето рангирање ги оценува компаниите кои ги поседуваат овие стратегии “, изјави Мајк Грисволд, потпретседател аналитичар во снабдувачки ланец Гартнер (Gartner Supply Chain).

Грисволд објасни дека растот на приходите на Сиско, силата во животната средина, социјалното и корпоративното управување (ЕСГ) и признавањето на лидерството во анкетите за јавното го поттикнаа овој чекор од петтата позиција во 2019 година до првото место оваа година.

Ова е целосното рангирање на Топ 25 снабдувачки ланци

 1. Cisco Systems
 2. Colgate-Palmolive
 3. Johnson&Johnson
 4. Schneider Electric
 5. Nestlé
 6. PepsiCo
 7. Alibaba
 8. Intel
 9. Inditex
 10. L’Oréal
 11. Walmart
 12. HP Inc.
 13. Coca Cola Company
 14. Diageo
 15. Lenovo
 16. Nike
 17. AbbVie
 18. BMW
 19. Starbucks
 20. H&M
 21. British American Tobacco
 22. 3M
 23. Reckitt Benckiser
 24. Biogen
 25. Kimberly-Clark

 Три клучни трендови

Според Гартнер, оваа година се појавуваат три клучни трендови. Тимовите на снабдувачките ланци на водечките компании ја дефинираат својата работа користејќи го јазикот на намената.

Тие препознаа дека решавањето на најголемите проблеми во светот функционира само преку партнерство со другите во пошироката заедница, како и преку сопствената радикална транспарентност, се вели во извештајот Гартнер.

Во време на КОВИД-19, беше чудо да посведочиме на силата и креативноста на заедницата на снабдување во одржувањето на нашето хранење, снабдување и здравје“, рече Грисволд. „На пример, видовме компании за облека што произведуваат опрема за лична заштита и авиокомпании кои претвораат складишта во центри за преработка на храна. За овие замени во работењето вообичаено би им било потребно месеци или квартали за планирање и извршување. Сепак, наменски надарениот талент на снабдувачкиот ланец успеа да ги скрати овие временски рамки на неколку недели “, истакна Грисволд.

Според Гартнер, една од најголемите надворешни сили што влијаат врз корпоративните ланци на снабдување е динамичниот конкурентен пејзаж воден од комбинацијата на проширени очекувања на клиентите и нови учесници на пазарот. Водечките организации на снабдувачките ланци научија да напредуваат во таа околина.

Трето, врвните компании се исто така дигитални оркестари. Водечките компании на Топ 25 ланец на снабдување се чести усвојувачи на дигитални технологии. Инвестициите во дигитални решенија овозможуваат деловни можности и исходи што им овозможуваат да напредуваат дури и во најтешките економски услови.

Во сегашното опкружување, природната тенденција на многу компании е да повлечат зголемување на потрошувачката, вклучително и парите врзани за трансформациските програми. Големите ланци на снабдување напредуваат, а во некои случаи, ги забрзуваат инвестициите да бидат видливи во реално време, ги планираат можностите за извршување на агилното снабдување кои се добро прилагодени за поддршка на несигурните мешавини и количината на побарувачката“, заклучи Грисволд.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *