НОВА ТЕХНОЛОГИЈА КОЈА ШТИТИ ОД УНИШТУВАЊЕ НА КАМИОНСКА ЦЕРАДА

Неовластените влегувања во приколките преку сечење на церадата се вистинска чума во Европа. Камионите се напаѓаат ноќе, обично на неосигурени паркинзи со слаба осветленост. Wabco и Sioen, белгиски производител на заштитна облека, заедно ја развија технологијата „детектор“ за да спречат кражби на товарот од таканаречените тавлинзи.

Ова е паметна, повеќеслојна церада со проводни слоеви поврзани со решението на Wabco за управување со возен парк (FMS), TX-Trailerguard. Алармот автоматски ќе се активира доколку неовластено се уништува церадата. Возачите се предупредуваат преку звучен аларм или известување во кабината. Алармот исто така се праќа и до оперативниот центар на возниот парк во реално време преку решението на WABCO TX-CONNECT.

Според Wabco, „детектор“ веќе е тестиран на терен. Компанијата Сонкотра со седиште во Белгија е првата што ја примени новата технологија во рамките на својата возен парк.

Германска церада со аларм

Сличен производ е создаден пред 3 години од Андреас Геслер, студент на Факултетот за транспорт и логистика на Универзитетот во Бремерхавен. Тој разви посебен алармен систем („Аларм“), кој ја штити церадата од упад, а со тоа и товарот од кражби. Погледнете како работи „Алармот“:

 

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *