НЕКОЛКУ ФАКТИ ЗА ТРАНСПОРТНИОТ СИСТЕМ ВО АМСТЕРДАМ

Од денес започнуваме со серијал на текстови поврзани со јавниот превоз во неколку европски градови.  Исто така со оваа статија ја започнуваме и реализацијата на проектот „Дигитален мегафон“ предложен од Здружение за промовирање и информирање во областа на одржливиот  транспорт, мобилноста и заштита на зелената околина – ЕУРОМОБИЛНОСТ, а прифатен од Градот Скопје.

Токму овој проект е насочен кон тоа да понуди информации што ќе влијаат на јавното мислење и свеста во поглед на користењето на јавниот превоз и велосипедите во секојдневниот транспорт на граѓаните на Скопје.

Амстердам

Амстердам е главен град и најголем град во Холандија, со урбано население од 1.209.419, а заедно со приградското население брои 2.158.592 жители.

Градот е во провинцијата Северна Холандија на западниот дел од земјата. Го сочинува северниот дел на Рандштад, шесто по големина градско подрачје во Европа.

Главната цел на сообраќајната и транспортната политика на градот е да ја подобри пристапноста и квалитетот на животот во Амстердам. Градот сака да го ограничи целиот непотребен сообраќај базиран на автомобили и да го промовира велосипедот за сите кратки растојанија (под 10 км).

Амстердам е познат како еден од градовите со најголем број на велосипеди во светот. Во градот има околу 800 000 велосипеди, а возењето велосипед чини 38% од сите патувања во градот.

Транспортот со автомобил е обесхрабрен од локалната самоуправа, со иницијативи како што се „Аутоделен“ и „Меријден“, како и со мерките за управување со придружната инфраструктура како надоместоците за паркирање, ограничувањата за пристап и сл.

Јавниот превоз во Амстердам главно се состои од автобуси, 16 трамвајски линии и 4 метро линии (петтата е во изградба).

Транспортот во Амстердам низ бројки

Амстердам соработува со 15 други општини во рамките на поголемиот регион на Амстердам (Штадрегио Амстердам), што е партнерство на 16 општини во регионот на Амстердам. Штадрегио Амстердам има изработено Регионален план за сообраќај и транспорт, кој вклучува политики во врска со инфраструктурата, јавниот транспорт, RegioNet, безбедноста на патиштата, локациска политика, сообраќајните јазли и велосипедскиот сообраќај. Ги утврдува приоритетите во политиката и субвенционирањето.

Резиме

Проактивниот модел на управување на Амстердам го прави место на тестирање за различни решенија за паметни мобилност.

Властите брзо започнаа да инсталираат инфраструктура за полнење ЕВ во согласност со побарувачката, воведоа електрични автобуси и започнаа со кампања за промоција на јавниот превоз и заедничка мобилност во центарот на градот.

Сепак, економската експанзија на градот и нејзината популарност како туристичка дестинација – привлекување повеќе од 19 милиони посетители годишно – значи дека треба да создаде повеќе центри за мобилност.

Шипхол и железничката станица Централ немаат доволен капацитет да се справат со големиот број на луѓе што минуваат.

Транспортна мапа на градот

Градот треба да ги прошири своите транспортни врски на поширок регион, на исток преку брзите железнички врски, како и до другите градски области, вклучително и мегалополисот Рандсштад, преку завршување на Рандштад Реил.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *