НАЈГОЛЕМАТА КОЛЕКЦИЈА НА МИКРОВОЗИЛА ВО СВЕТОТ Е ПРОДАДЕНА НА АУКЦИЈА

Музејот Брус Вајнер микрокар е музеј во Медисон, Џорџија,САД во кој била сместена голема колекција на микровозила. Музејот е создаден од Брус Вајнер, извршен директор на Dubble Bubble, кој собирал микровозила како хоби. Брус ги продал содржините на неговиот музеј „Џорџија микрокар“ на една огромна аукција.

„Решив дека музејот на микро автомобилите е отворен доволно долго“, изјави Брус. „Моите интереси се преселија на друго место. Сега сум со празно гнездо, а моите деца немаат ист интерес за микроколи, затоа сакам да ги видам автомобилите да одат во нови домови“.

„Собирањето на микро автомобили беше за сите потера“, рече тој. „Стварно беше тешко да се дојде до нив. Едноставно не ги гледате на секој уличен агол и кога ќе ги најдете, мора да ги убедите семејствата и долгогодишните сопственици да ги продадат. За да ги добиете овие автомобили мора да ги користите сите свои ресурси – не само пари.“

Целокупната колекција била продадена на аукција на 15-16 февруари 2013 година. Најнадаваната цена била за Lot 603, a 1958 F.M.R. Tg 500 ‘Tiger’ што се продала за 322.000 долари.

1959 Scootacar MK I

1959 Frisky Family Three

1958 Brutsch Mopetta

1959 BMW Isetta “Whatta Drag”

1964 Peel P50

1966 Peel Trident

1964 Lightburn Zeta Sports

1955 Inter 175A Berline

1951 Reyonnah

1956 Avolette Record Deluxe

1955 Fuji Cabin

1958 Rollera

1958 Trabant P50 with camping trailer

1972 Bond Bug 700E

 

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *