КОПЕР И РИЈЕКА НЕ ЈА ДЕЛАТ САМО ЖЕСТОКАТА КОНКУРЕНЦИЈА, ТУКУ И ПАРТНЕРСТВОТО

Минатата недела во пристаништето Копер беа во работна посета словенечкиот министер за инфраструктура Јернеј Вртовец, хрватскиот министер за поморски работи, транспорт и инфраструктура Олег Бутковиќ и претседателот на Капетанијата на пристаништето Ријека Денис Вукорепа.

Збирни превози Турција – Македонија ИТК Карго транспорт

Боштјан Напаст, претседател на Управниот одбор на Лука Копер, ги претстави деловните и организациските методи на словенечкото пристаниште. Гостите имаа и можност да ги набљудуваат работните процеси на пристаништето и да ги посетат областите планирани за проширување на пристаништето.

„Мило ми е што успеавме да се сретнеме во таква група и импресиониран сум од сето она што го видов на пристаништето Копер. Мои искрени честитки. Сите знаеме дека вие сте водечкото пристаниште во овој дел на Јадранското море, дека имате паметен концепт на управување кој е внимателно развиен од самиот почеток и дека пристаништето е мнозинско во државна сопственост. Сè уште сме во фаза на развој и се бориме, но ќе мора да ги здружиме силите и да дадеме се од себе за да се прилагодиме на новите услови ширум светот и во нашиот дел од Европа“, изјави Бутковиќ, коментирајќи го управувањето со словенечкото пристаниште. модел и оперативни перформанси.

Вртовец ја истакна потребата што поскоро да се подобри врската со внатрешноста. „Ограничени сме во однос на проширувањето на пристаништето Копер, иако последната година ја зголемивме концесиската површина за дополнителни 18 хектари. Убеден сум дека изградбата на вториот железнички колосек ќе ја забрза работата и ќе ги ослободи терминалите на пристаништето Копер“.

Напаст сподели охрабрувачки вести за забрзувањето на развојот и капацитетот на контејнерскиот терминал: „Пристигнуваат два нови супер пост-Панамакс кранови. Исто така, ќе отвориме дополнителни области за манипулација со контејнери во следниот месец, а веќе обезбедивме дополнителни места за складирање. Се на се, го зголемивме капацитетот за околу петнаесет проценти. Во исто време сме во процес на набавка на нова опрема која дополнително ќе го забрза работењето“.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *