КАМИОНИТЕ ВО СЛОВЕНИЈА СО ЗАБРАНА ЗА ПРЕТЕКНУВАЊЕ – НОВИТЕ ПРОПИСИ ЗА АВТОПАТОТ А1 СТАПУВААТ ВО СИЛА ОД 15 ЈАНУАРИ

За камиони со максимална дозволена тежина од над 7,5 тони, од 15 јануари 2021 година, забрането е претекнување на автопатот А1 помеѓу Копер и Шентиљ, во двата правци, од 6 до 18 часот.

На некои делови од автопатите и експресните патишта во Словенија, претекнувањето за тешки товарни возила е веќе забрането. На некои места, овие забрани важат за време на утринските и попладневните часови на сообраќаен удар, а некаде и 24 часа на ден (на автопатот Помурје, на делниците Домжале-Шентјакоб, Брезовица-Врхника, Лом-Унец, Унец-Постојна и во областите на сите тунели).

На автопатот А1 има голема метеж, особено за време на сообраќајните пикови. За разлика од автопатот А2 Обрежје – Караванки, има поголем сообраќај, товарен и патнички. Најпрометните делови на А1 се најмалку двојно пооптеретени со камиони во споредба со А2.

Дневната забрана за претекнување која ќе важи за тешките товарни возила на А1 ќе им овозможи на корисниците на словенечките автопати и екдпресните патишта „поголем проток и безбедност во сообраќајот, полесни и побрзи реакции за спасување во случај на загушување, полесно отстранување на други возила од автопатот“, наведува promet.si.

Ова значи дека во случај на несреќа, сите товарни возила ќе бидат во вистинската лента, така што на амбулантите или полициските возила ќе им биде полесно да дојдат до местото на несреќата, да ги елиминираат последиците и да овозможат повторно воспоставување на сообраќај.

Тешките камиони сепак ќе имаат дозвола да претекнуваат помеѓу 18 и 6 часот.

Исто така, како што е наведено во соопштението на promet.si, претекнувањето за тешки товарни возила и понатаму ќе биде дозволено за делници кои имаат три ленти, односно ленти за бавни возила.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *