КАКО КРАВЈОТО ЃУБРИВО МОЖЕ ДА СТАНЕ ГОРИВО ЗА ЦИСТЕРНИТЕ КОИ ГО ТРАНСПОРТИРААТ МЛЕКОТО

Производствениот погон на скандинавскиот производител на млечни производи Арла во Велика Британија користи 190 тони кравјо ѓубриво секоја недела за да произведе доволно биогас за работa на две цистерни за млеко. Цистерните за превоз на млеко ќе може да работат на биогасот, кој се произведува со помош на снабдувачот со природен гас „Гасрец“ во првиот 3-месечен пробен период.

Gasrec може да го трансформираат фармското кравјо ѓубриво во биометан (Био-ЛНГ), што пак може да се користи во националната мрежа. Биометанот исто така може да се користи како гориво за возила.

Како дел од „Арла-Гасрек“, 2 цистерни што се напојуваат биогасот ќе превезуваат млеко од фармите-учеснички во проектот до местата за обработка на млечни производи во задругата. Заедно, двата камиона ќе поминат околу 90.000 км за време на тестот и ќе помогнат да се намали влијанието на јаглеродот на Арла за околу 80 тони – што е еквивалентно на 23 патувања со автомобили низ целиот свет.

Некои компоненти од ѓубривото исто така може да се користат за производство на арско ѓубриво за фармите во Арла, што му овозможува на производителот да добие уште повеќе од отпадот од кравите.

Греам Вилкинсон, директор за земјоделство во Арла, вели дека тестирањето може да докаже дека ќе помогне да се тежнее кон позелена иднина:

„Користењето ѓубриво од нашите фарми ни помага да го намалиме отпадот и да се потпреме помалку на фосилните горива што го загадуваат воздух, така што веќе можеме да ги видиме јасните придобивки. Со помош на нашите партнери и добавувачи, создадовме целосно затворен систем , кој во обем, може да биде револуционерен и да помогне кон позелена иднина “.

Арла веќе спроведе слична проба во Шведска, во јуни минатата година, а  компанијата објави дека ѓубриво од 81 нивни фарми произведе 54 милиони литри гориво за камиони и градски автобуси во земјата.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *