КАКО ДА СЕ НАМАЛАТ ТРОШОЦИТЕ НА ИСПОРАКА ВО Е – ТРГОВИЈАТА?

Последната врска во синџирот на снабдување во е-трговијата, т.е. чекорот што ја вклучува испорака до местото за подигање или директно до домот на примателот користејќи велосипед или камион за испорака, генерира до половина од вкупните трошоци. Дали е можно да се промени тоа?

Најновиот извештај „Последна врска, квантифицирање на трошоците“, подготвено од Кушман и Вејкфилд, покажува дека последната алка во ланецот за снабдување во е-трговијата (т.н. испорака од последната милја до домот на приемачот или местото за подигање) е околу 50% од вкупните трошоци поврзани со синџирот на снабдување. Според авторите на извештајот, толку голем удел се должи на различните видови неефикасности поврзани со организацијата на транспортот, како што се:

  • гаранциите за испорака,
  • неефикасни рути за испорака,
  • одделни повратни релации.

Ова особено се однесува на густо населените градски области со тежок сообраќај.

„Како што повеќе луѓе избираат да нарачуваат и купуваат преку интернет, се зголемуваат очекувањата на клиентите за испорака, а исто така се зголемува и потребата од воздушна стратегија за последната алка во доставата. Последната алка е најскапиот дел од синџирот на логистичкото снабдување, но исто така е единствената алка во синџирот на снабдување со е-трговија во која клиентите обично имаат интеракција во реалниот живот. Оптимизирањето на последната врска не само што има потенцијал за зголемување на приходите, туку може да го подобри и целокупниот углед на компанијата со одлична услуга за клиентите“, вели Роб Хол од Кушман и Вејкфилд.

Порационална алка во крајната испорака

Потенцијалот за намалување на трошоците за транспорт е значителен, според експертите, учеството на транспортните трошоци во вкупните трошоци може дури и да се намали од 50% на 32%.

Еден начин е да ја смените гаранцијата за испорака. Ова едноставно значи рационализирање на испораката (за стока што не треба да се испорача веднаш) на таков начин што доставувачот не оди кај клиентот со една пратка (ова „задоцнување“ е оправдано поради трошоците).

Исто така, важно е оптимизирањето на алатките посветени на е-трговијата и развојот на логистичките услуги за е-продавници. На пример, Арвато Полска може да се пофали со промени што може да бидат помалку видливи за крајниот корисник (е-купувачот), но имаат за цел да ја зголемат ефикасноста на процесот.

„Пример е решението за чекање, една од опциите за комплетирање на нарачката која има потреба привремено да се стави во мирување поради на пр. потребата да се соберат сите пратки или да се спроведат консултации помеѓу е-продавницата и купувачот “, објаснува Прземислав Клич од Арвато во интервју за „ ТОП Логистика“.

Едноставно кажано, процесот е како што следува:

  • Магацинот добива нарачка и спроведува стандарден процес на одбирање и пакување (pick & pack);
  • Процесот е ставен во мирување и информациите автоматски се проследуваат до е-продавницата, на пр. за несоодветен квалитет на спакуваниот производ и предлогот за намалување на нарачката;
  • Системите проверуваат дали потребниот производ во моментот е на пат од централното складиште или не е во друг процес од кој може да се ослободи;
  • е-продавницата контактира со клиентот и ја потврдува крајната нарачка;
  • Магацинот ја издава потврдената нарачка.

Испорака и враќање во еден потег

Друг клуч за зголемување на ефикасноста е испорака и враќање во еден потег, што значи минимизирање на таканаречените празни возења. Покрај тоа, постои соодветна организација на урбаните складишта (кои исто така се делат меѓу различни оператори).

„Исклучително е важно да се најде ефикасно решение за последната милја. Големите градови се обидуваат да го регулираат курирскиот сообраќај во центарот на градот, што ќе резултира со ограничувања во врска со испораките и растечката популарност на малите магацини, таканаречени градска логистика или градскиот флекс “, објаснува Демијан Кочата од Кушман и Вејкфилд.

Начин да се оптимизира последната алка во испораката е исто така пренесување на некои задачи за електронска трговија од онлајн продавниците до логистичките оператори.

Поблиското складирање значи поголема заштеда

Постојат компании на пазарот кои нудат ваков вид услуга на компании што претставуваат различни сектори во е-трговијата. Прземислав Кулбат од ОСДВ Азимут, во својата изјава за дневен весник, истакна дека е-продавниците можат да ги складираат залихите во своите логистички складишта.

„За е-продавниците, за коишто работиме логистичко складиштење и ги доставуваме пратки до примателите, ние исто така нудиме услуга за испорака до крајниот примател, вели Пржимелау Кулбат.

Постои поголема потреба за координација на услугите при заедничка испорака. Поради оваа причина, последната алка во доставата има значително влијание врз времето и трошоците на испорака со намалување на возното време помеѓу градското складиште и местото на испорака, т.н. STEM растојание. Анализата на четири големи европски пазари (Лондон, Париз, Мадрид и Милано) спроведена за извештајот на Кушман и Вејкфилд покажува дека намалувањето на СТЕМ растојанието секогаш ги намалува вкупните трошоци во последната алка на доставата. И покрај многу повисоките цени за изнајмување, овие трошоци се пониски за градските складишта отколку за магацините за дистрибуција, кои обично се наоѓаат надвор од градот.
Градските складишта овозможуваат да се скрати времето за возење на возачите, да се намалат трошоците за персоналот, да се намали потрошувачката на гориво и да се оптимизира употребата на комбињата. Се испостави дека произволно 10 минути поблизу возење од просечно големо градско складиште резултира во заштеда од околу 1 милион евра годишно.

Клиентот може да го промени местото и времето на испорака

Проблемот е во тоа што, од гледна точка на трошоците, испораките остануваат неефикасни (примателот не е достапен). Компаниите за испорака испробуваат различни решенија. За да се намалат трошоците, наменските алатки треба повеќе да се користат. На пример, ДХЛ експрес ја имплементираше апликацијата за испорака по нарачка (ODD) за B2C пратките. Во моментот на генерирање на нарачката ODD веќе го зема телефонскиот број или e-mail адресата од податоците за контакт на примателот.

Во случај на одредени мрежни настани (на пр. Прием од курир во земјата на испраќање, поаѓање со курир на релацијата), примателот прима порака за очекуваниот датум на испорака со линк до веб страната каде што можат да го изберат начинот и времето на испораката што најдобро одговара на неговите потреби. Тој може да избира помеѓу промена на датумот на испорака, пренасочување на пратката на адресата на нивното место на вработување или да се согласи да ја остават пратката кај соседот. Тие исто така можат да изберат сè попопуларна опција за испорака на пратката до место во наем земено од клиентите (достапно во големите градови).

Другите оператори имаат слични решенија, на пр. мрежата UPS Access Point во Полска вклучува повеќе од 1.300 точки лоцирани во аголните продавници, кафулиња и бензински пумпи. Тие им овозможуваат на клиентите да изберат алтернативна локација за преземање, додека апликацијата UPS – Мој избор им дозволува да одлучат каде и кога да биде испорачан пакетот. Пакетите можат да се пренасочат и на друга адреса или на пристапна точка на UPS или да се одложат за испорака (исто така, таканаречени поставки за одмор, така што пратката ќе биде доставена кога примателот ќе се врати од годишен одмор).

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *